Určitě už vám také někdy přeteklo mléko, které jste chtěli převařit. Kromě špinavého sporáku tuto událost doprovází i poměrně intenzivní zápach. Ještě častěji se to stává s vodou, když vaříte těstoviny nebo třeba brambory. V tomto případě se to alespoň obejde bez větrání.
Existuje ale pár vychytávek, které zajistí, že jakákoli vroucí tekutina už neopustí svou nádobu. Dokud ji z ní nevysvobodíte vy sami.
Pomůže máslo, voda i vařečka
Nalijte na dno hrnce, v němž se chystáte svařit mléko, trochu vody. Potom už vlijte mléko samotné a dejte vařit. Je to velmi jednoduché a spolehlivé. Tekutina už nikdy nevyběhne z hrnce ven.
Potřete okraj hrnce máslem nebo olejem. Překvapivě i tuk zabrání mléku opustit nádobu a udělat vám paseku na sporáku.
Položte přes střed hrnce vařečku. Dbejte na to, aby byla opravdu na středu. Jako poloměr kruhu. Funguje jako bezpečnostní ventil a nedovolí vařícímu se mléku přelít se přes okraj nádoby.
Pokud si všimnete, že se kapalina chystá přetéct, postačí zvednout nádobu a s obsahem zatřást. Tekutina se zase usadí.
Také pomůže, když vzpěněné mléko pokropíte vodou.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2023/03/mleko-vareni.jpg)
Mléko od výrobce převařte vždy
Naše babičky mléko dříve převařovaly běžně, protože to, které se prodávalo, nebylo ještě pasterizované. Varem ho proto chránily před možnými patogeny a bakteriemi. Převařením se ale mnoho živin, které mléko obsahuje, nenávratně zničí. Navíc se sníží nejen jeho nutriční hodnota, ale výrazně se sníží i hodnota syrovátkových bílkovin.
V současné době už v obchodech koupíme pouze mléko pasterizované. To znamená, že je také tepelně upravené, ale při nižší teplotě. Při pasterizaci mléko neprojde varem a jeho nutriční hodnota proto poklesne v mnohem menší míře. Navíc je komerčně vyráběné mléko o vitamíny a minerály, o které by mohlo v důsledku pasterizace přijít, obohaceno.
Kupujete-li ale mléko nepasterizované, třeba přímo z kravína, raději ho převařte pokaždé. Při vaření ho nezapomeňte alespoň 1x za minutu promíchat. Má totiž tendenci se připalovat.
Převařeným mlékem proti alergii
V současné době se mnoho dětí potýká s alergií na kravské mléko. Ta je totiž způsobena negativní reakcí právě na mléčné bílkoviny. Je to jedna z nejčastějších forem dětské potravinové alergie a může mít vážný dopad na jejich zdraví.
Převařené mléko ale mění mnoho mléčných bílkovin, které k intoleranci přispívají. Při lehčích formách nesnášenlivosti proto může stačit, když mléko převaříte. Určitě se ale nejprve poraďte s lékařem.
Foto: Shutterstock