Vědci představili kombinaci potravin, která výrazně snižuje riziko Alzhemeirovy choroby. Spojte příjemné s užitečným

Alzheimerova choroba patří k nejobávanějším civilizačním nemocem. Každoročně postihuje víc a víc lidí, přičemž skutečně spolehlivé léky jsou ještě poměrně vzdálené, jakkoliv se na nich horečnatě pracuje. Farmaceutické společnosti totiž dobře ví, že tohle může být byznys století.

Červené víno a sýry

Zatím je ale nutné se obejít bez nich a přinejmenším se chovat tak, abychom riziko vzniku Alzheimerovy choroby redukovali. K tomu by nám mohl pomoci výzkum vědců z americké Univerzity v Iowě. Ten přinesl do značné míry překvapivé výsledky, které potěší především milovníky červeného vína a sýrů, tedy už tak velmi oblíbené gurmánské kombinace. Právě tento mix totiž podporuje kognitivní schopnosti a oddaluje nástup demence. Podle autorů studie existuje souvislost mezi stravovacími návyky a vznikem Alzheimerovy choroby.

Desetiletého výzkumu se účastnilo 1787 osob ve věku 46 až 77 let, tedy v období, kdy už může nastoupit obávaný Alzheimer či jiná forma demence. Vědci zjistili, že sýr je potravinou, která nejlépe chrání před kognitivními problémy, jež přicházejí s rostoucím věkem. Ukázalo se také, že každodenní konzumace červeného vína zlepšuje kognitivní funkce. Jednou týdně konzumované jehněčí maso pak podporuje dlouhodobou kognitivní zdatnost.

Foto: Shutterstock

Změna stravování může Alzheimera vymýtit

Z výzkumu také vyplývá, že opačným způsobem působí nadměrná konzumace soli. “Byl jsem příjemně překvapený, když naše výsledky naznačily, že přiměřená konzumace sýra a červeného vína nejsou dobré jen k překonání současné pandemie, ale také pomáhají zvládat složitější svět, který zřejmě už nikdy nezpomalí,” uvedl šéf výzkumného týmu Auriel Willette. “Jsou však zapotřebí další klinické studie, které by prokázaly, že mírné změny ve stravování mohou významně pomoci našemu mozku.

Vědci přesně neznají proces, kterým sýr a červené víno chrání před nástupem Alzheimerovy choroby. “V závislosti na genetických faktorech, které si v sobě neseme, se zdá, že někteří jedinci jsou před touto chorobou chráněni více a další méně. Domníváme se, že správná volba potravin může úplně zabránit vzniku choroby a ztrátě kognitivních funkcí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of Alzheimer’s Disease

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments