Vejce potírám zásadně olejem. Naučila jsem se to až ve východním Německu, kde je to běžné

Vejce jsou nepostradatelnou součástí snad každé světové kuchyně a taky zdravého jídelníčku. V přiměřené míře jsou našemu tělu velmi prospěšná, hlavně kvůli vysokému obsahu proteinu, ale také vitamínů a minerálů. Jak je skladovat co nejlépe a co vše jste o vejcích netušili? Čtěte.

Jak skladovat vejce v lednici?

Vejce ponechte v původním kartonu, který položíte na klasickou polici v ledničce. Ač nás výrobci chladniček sympatickými plastovými držáky na vejce lákají, abychom si je ukládali do dvířek, vejcím to příliš nesvědčí. Ve dveřích totiž dochází k relativně časté změně teplot z důvodu jejich otevírání, naopak uvnitř lednice na polici se drží teplota stabilně. Kartonové balení vejce ochrání od pachů a příchutí dalších potravin stejně jako od ztráty vlhkosti. Pokud potřebujete uchovat buď jen žloutek nebo jen bílek, uzavřete je do nádobky.

Jak dlouho vydrží vejce v lednici?

Celá vajíčka ve skořápce vydrží v lednici 4-5 týdnů od data zabalení, které je uvedeno na obalu. Syrové bílky vydrží 4 dny, žloutky 2. Neoloupaná vejce uvařená natvrdo vydrží týden, oloupaná pak jeden den.

Jak prodloužit trvanlivost vajec? Řešením je olej

Olej na skořápce vajec vytvoří ochranný povlak, který vejce zachová čerstvá a nezkažená po ještě delší dobu. Navíc jde o velmi jednoduchý postup, takže určitě stojí za vyzkoušení. Nalijte si trošičku oleje do mističky a mašlovačkou vejce, která necháte v originálním obalu, potřete.

Foto: Shutterstock

Co jste o vejcích netušili

  • Skladování vajec vzhůru nohama prodlouží jejich životnost. Když vejce do kartonu umístíte špičkou dolů, zabráníte tomu, aby se vzduchová kapsa uvnitř skořápky dostala do kontaktu se žloutkem, a tím zpomalíte proces stárnutí.
  • Každé vejce bylo na počátku bílé. Pigmentace přichází později.
  • Barva skořápky vejce neovlivňuje jeho nutriční hodnotu.
  • Barva žloutku naopak nutriční hodnotu prozrazuje. Čím je vajíčko sytě žlutější až oranžové, tím pestřejší a přírodnější stravu slepice konzumovala.
  • Sůl z vajec vytáhne vlhkost. Proto při přípravě míchaných vajec nechte osolení až na úplný konec. Jinak místo nadýchané snídaně budete mít vysušené cucky.

Foto: Shutterstock, zdroje: incredibleegg.org, farmflavor.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
JAROSLAV
JAROSLAV
7 měsíců

Vejce dýchá, natřít ho olejem je hloupé.Jsem chovatel slepic a vejce mám ve spíži, širším koncem nahoru,to kvůli dýchání.

Olga
Olga
7 měsíců

Bože!!! Ve východním Německu je to běžné. To je článek 40 let starý?
A papírový obal, kde může být salmonela je v lednici u jídla taky pecka.
Ještě v nadpisu chybí, že jsou z té vychytávky Češi nadšeni – tak, jako se to píše u podobných slátanin..

Bohumír
Bohumír
7 měsíců
Reply to  Olga

Zdravím,je to absolutní blábol,pracoval a žil jsem v tomto státě přes patnáct let a nikdy jsem nezaslechl ani neviděl,že by potírali vajíčka olejem, jo dneska se napíše kde jaká hovadina o všem možném…