Velká chyba při vaření brambor. Dělají ji i zkušené hospodyňky, podle profíků je to ostuda

Brambory představují středobod české kuchyně. Mnoho jídel se bez nich vůbec neobejde. Velkou výhodou této přílohy je její variabilita, kdy ji můžete připravit různými způsoby, aby jen tak nezevšedněla. Skvělé jsou třeba pečené brambory, ale i brambory ve slupce nebo bramborová kaše.

Jak si lidé nevědomky škodí

Ačkoliv se příprava brambor může zdát jednoduchá tak, že ji zvládne úplně každý, překvapivě hodně lidí v ní neustále chybuje. Dokonce se dá říct, že se tu rozšířil určitý nešvar, který se pořád opakuje a nedaří se z něj vymanit.

Přestože jsou totiž brambory obecně zdravé a výživově hodnotné, obsahují značné množství škrobu, který není zrovna zdravý pro lidské tělo. Některé odrůdy ho obsahují více, jiné méně, ale oproti jiným potravinám je této látky v bramborách zkrátka hodně. To není dobré například pro diabetiky, protože to značně zvyšuje glykemický index, ale ani obecně velké množství sacharidů obsažených ve škrobů není nic, co bychom měli vyhledávat. Zejména pokud brambory konzumujete často, měli byste tento faktor zohledňovat.

Škrob je těžký a kalorický. V žádném případě by si ho tak neměli dopřávat lidé, kteří by rádi zhubli nebo si svou linii alespoň udrželi. Často tak neprávem slyší, že by neměli vůbec konzumovat brambory, protože ty v rámci hubnutí nejsou vhodné. Ve skutečnosti ale vadí zejména škrob.

Foto: Shutterstock

Brambory namočte na noc

Škrobu z brambor se přitom můžeme zbavit. A dokonce bychom to tak měli činit systematicky. Naši předci to ještě měli na paměti, a tak brambory škrobu zbavovali. Pak se tato tradice v rámci urychlení přípravy vytratila. Pozůstatkem je maximálně to, že lidé brambory opláchnou a domnívají se tak, že škrob tím zmizí.

To se ale nestane. Brambory v tomto ohledu vyžadují mnohem větší péči. Skutečně je třeba je namočit do vody, ovšem alespoň na několik hodin, v ideálním případě pak přes noc. Pouze tak se z nich dokáže škrob pořádně vyplavit, zejména pak z těch, které jsou na něj skutečně bohaté.

Brambory dejte do hrnce s vodou tak, aby byly všechny zcela ponořené a netmavly tak jejich hlízy. Jinak žádnou další péči nepotřebují. Můžete je takto nechat v pokojové teplotě. Když je pak vyndáte, nakládejte s nimi zcela běžným způsobem. Počítejte však s tím, že se brambory zbavené škrobu pravděpodobně rychleji uvaří. Měli by být také chuťově jemnější.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
Miroslav
1 rok

Panenko skákavá to je řada.

Helena
Helena
1 rok

Zase keci.A chudáci naši předci jak si je každý pisálek bere do huby.Naši předci brambory loupali zcela výjimečně.Nedokážu si představit jak hospodyně z takových brambor vyháněla nebo vyplavovala škrob.Toto nedělají ani indiáni v Americe.

Adeli
Adeli
1 rok
Reply to  Helena

Presne tak. Ja som už stará a v živote som nevidela ani u svojej mamy ani starej mamy aby to robili. Toto musí písať nejaký FB odborník ako Bukovský.🤦🏻

Iris
Iris
1 rok

Tak tohle má smysl možná tak na konci zimy, kdy staré brambory obsahují už poměrně dost škrobu. Nevidím důvod, proč něco takového dělat s mladými bramborami – ono se totiž přes tu noc nevylouhuje jen škrob…