Většina lidí neumí dát mléko do lednice správně, upozornil šéfkuchař. Nechápe, kam ho ukládají a jak moc si škodí

Zamyslete se. Když otevřete lednici, víte, kde najdete své mléko? Pokud byste podvědomě sahali třeba do horní police nebo do dveří, pak vězte, že přesně tam tento oblíbený nápoj, který je však velmi choulostivý na skladování, nepatří.

Mléko do dveří nepatří

Šéfkuchař Daniel Norton kroutí hlavou nad tím, kde všude jsou lidé schopni mléko skladovat. Mnohým stačí, že ho dají do lednice, ale už neřeší, na jaké místo. Přitom v lednici není konstantní teplota a není tedy jedno, kam mléko uložíte. Například na horních policích je tepleji, a tak by tam neměly přijít potraviny jako mléko nebo syrové maso. Stejně tak mléko nepatří ani do dveří, které se neustále otevírají a zavírají, a tak v nich není konstantní teplota.

Místo pro mléko a maso je jednoznačně ve spodních policích, a to co nejvíce vzadu, kde je nejchladněji.

Jak správně skladovat mléko, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

  • Pokud už jednou mléko otevřete, vypijte ho do 3 dnů.
  • Nádobu s mlékem uskladňujte v nižších policích, nikoliv ale ve dveřích.
  • Nádoby s mlékem v lednici uspořádejte podle dne otevření tak, abyste jako první vypili to, které je otevřené nejdelší dobu.
  • Nepřelévejte mléko, nechte ho v krabici, dokud ho nevypijete.
  • Krabice s mlékem udržujte v lednici co nejdále od silně aromatických potravin.
  • Nevystavujte mléko přímému slunečnímu světlu, ničí to vitamíny a riboflavin.
  • Pokud jste přelili do džbánu, už ho po nedopité nevracejte zpět do kartonového obalu.
  • Sušené mléko můžete na suchém a chladném místě uchovávat půl roku a pokud jej otevřete, měli byste jej měli spotřebovat do měsíce.
Foto: Shutterstock

Jak zmrazit mléko

Možná jste to nevěděli, ale mléko můžete také zmrazit, aniž by se mu něco vážnějšího stalo. Zmrazené mléko vydrží celých šest týdnů, a to bez jakéhokoliv vlivu na jeho chuť nebo výživové hodnoty. Připravte se ale na to, že po rozmrazení nemusí mít už stejně hladkou texturu. To se ale dá vyřešit. Pakliže mléko ztratilo svou konzistenci, vezměte ponorný mixér a rozmixujte ho. Bude zase jako čerstvé.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Čestmír
Čestmír
2 let

Docela bych si dovolil pochybovat a problému uložení mléka ve dveřích. Jelikož je mléko z většiny voda, bude mít měrnou tepelnou kapacitu blízkou vodě a to znamená, že když 1l mléka ochladím na 3-5 st. C, tak vystavení pokojové teplotě na pár vteřin, než si vyberu potraviny, nemůže mléko vůbec zaznamenat. Jiná věc bude, když už bude na dně malý zbytek, ale o tom se tu nepsalo. Větší vliv bude mít nastavená teplota v lednici než pár vteřin na pokojové teplotě.