Vláčné vícezrnné bulky z jogurtového těsta, které si zamilujete. Fantastické pečivo

Jogurtová těsta jsou známá a oblíbená pro svou vláčnost. Žádné vysušené těsto, jen dobrota. Jdeme si připravit voňavou dobrotu.

Pohrajte si s receptem

Když se jogurtové bulky naučíte, můžete si pohrát s jejich obměnou. Místo obyčejné mouky přidejte třeba grahamovou pšeničnou, nebo celozrnnou žitnou. Hodit se může i ječná mouka. Těsto je trochu lepivé, budete se s ním pracovat dobře. Válet nebudeme nic, tudíž bude i méně nádobí. Jemné pečivo si zamilujete.

Nejprve tvoříme slánek

Jako první budeme tvořit slánek. 10 gramů čerstvého droždí smícháme s 12 gramy soli a 120 gramy vody. Když je směs promíchaná, uložíme ji do do skleničky s víčkem do lednice. Tam ji necháme přes noc, kdy se utvoří světlá tekutina. Následně slánek použijete jako základ pro vaše těsto.

Jdeme na tvorbu těsta

Nyní budeme tvořit samotné těsto. Všechny ingredience budou pokojové teploty, takže i slánek ráno již vyjměte z lednice. Jako první budete šlehat 330 gramů jogurtu, 20 gramů cukru a slánek. Když je vše rozmícháno, je čas přisypávat prosátou hladkou mouku, té bude celkem 600 gramů. Postupně přidávejte až čtyři lžíce oleje. Pokud je těsto příliš husté, bude třeba do něj dodat vodu.

Jak poznáte, že je těsto již hotové? Musí být vláčné a lesklé a nemělo by se již přichytávat na mísu. Hnětení vám nějaký ten čas zabere, můžete si pomoci vařečkou, nebo se spolehnout na své ruce.

Foto: Shutterstock

Je čas na kynutí

Nejprve bude těsto kynout. Přesuňte jej do plastové mísy s uzávěrem a dovolte, ať zdvojnásobí svůj objem. To může zabrat jednu až tři hodiny, záleží na teplotě v místnosti. Pokud již těsto kyne nějakou chvíli a vy již dnes péci nebudete, můžete je přenechat lednici. Důležité je, aby víčko pevně drželo. Ráno se vrhnete na přípravu.

Hurá na pečení

Těsto rozdělte na dvě části. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto prohněťte a nechejte 10 minut odpočinout. Vytvořte 18 kousků, které vytvarujete do bulky. Na plechu nechte bulky vykynout ještě půl hodiny a potřete je rozšlehaným vejcem a posypte semínky.

Pečte v troubě, kterou jste si vyhřáli na 200 stupňů Celsia. Bude stačit čtvrt hodinka k tomu, aby byl výsledek skvostný a křupavý.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments