Každá správná hospodyně ví, že pečení v troubě patří k nejčastějším aktivitám v kuchyni. A s tím bohužel souvisí i nevyhnutelné znečištění trouby mastnotou a zbytky jídla. Nicméně existují osvědčené metody, jak troubu udržet v čistotě bez použití agresivních chemikálií.
Nenechte se odradit odstraňováním zbytků a tuků a vyzkoušejte jednoduché triky, které vám ušetří čas i námahu. A nezapomeňte na pravidelné čištění skla u dvířek, aby vám pečení nebylo překážkou.
Úsporné a ekologické čištění domácnosti
Přemýšlíte-li o tom, jak šetřit přírodu i svůj peněženku, můžete začít tím, že nahradíte drahé a chemicky zatížené čistící prostředky za levné a účinné přírodní alternativy. Například jedlou sodu a ocet lze použít na čištění různých povrchů v domácnosti. Kombinace citronu a soli zase účinně odstraní nečistoty a pomůže s odvápněním. A nelze opomenout tradiční mýdlo a horkou vodu – často jsou pro čištění naprosto dostačující.
Využijte sílu jedlé sody
Pokud máte problém s tím, jak účinně vyčistit sklo, zkuste jedlou sodu. Jednoduše smíchejte sodu s vodou, vytvořte z toho pastu a tou skleněnou plochu. Nechte působit a až pasta zaschne, setřete ji a odmastěte skleněnou plochu.
Pro dokonalý lesk skla použijte čistý vlhký hadřík nebo jemnou houbičku, a papírové utěrky. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete použít kypřící prášek, který funguje stejně dobře.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/12/trouba.jpg)
Účinné čištění pomocí soli
Kromě běžného použití při ochucování jídel může být sůl také skvělým pomocníkem při úklidu. Pokud vám chybí speciální čistící prostředky, využijte soli k vyčištění nejen skla, ale i vaší trouby. Stačí smíchat 250 g soli s ½ l vody, a roztok aplikovat na znečištěné plochy štětcem nebo rozprašovačem.
Po několika minutách roztok setřete houbičkou a vlhkým hadříkem. Díky schopnosti soli absorbovat tuky zaručí tento přírodní prostředek dokonalý výsledek.
Foto: Shutterstock