Výborné obědy za 50 korun po celém Česku. Lidé je berou doslova útokem, takhle levně dávno nejedli

Ceny jídla jsou dnes tím, co veřejnost velmi trápí. Nejde přitom pouze o potraviny nakupované v supermarketech. Češi také rádi chodívali v obědových pauzách do restaurací a dopřávali si tam plnohodnotnou stravu.

Obtížná doba

Tento svůj zvyk však muselo mnoho lidí přehodnotit, protože ceny obědových menu rychle stoupají. Tento trend platil už v minulých letech, avšak tento rok doslova eskaloval. Zatímco ještě nedávno bylo standardem jídlo kolem stokoruny, dnes už se pod dvě stě korun v podstatě nenajíte. K tomu si připočtěte ještě polévku a pití a za obyčejný oběd v restauraci můžete zaplatit klidně 300 korun.

Restauratérům se ale nelze tolik divit. Jejich náklady totiž prudce stoupají, a to na všech frontách. Také oni musí kupovat drahé suroviny, platit vysoké částky za energie a čelit tlakům ze strany zaměstnanců na růst mezd. Ostatně, řada restaurací už zavřela a další se k tomu podle odborníků chystají. Jednoduše se jim už provoz nevyplácí. Musely by zdražit tak, že by to zákazníci stejně neakceptovali.

Růst cen jídel v restauracích evidujeme napříč celou zemí. Nejvíce si lidé zaplatí pochopitelně v Praze, avšak rychle zdražují i podniky v regionech, kde na to hosté nebyli vůbec zvyklí. Zatímco v hlavním městě je ještě poměrně významná kupní síla a do restaurací tak lidé stále chodí, v okresních městech už často zejí prázdnotou.

Foto: Shutterstock

Výborná jídla za pár korun

Pořád se ale najdou podniky, kde se snaží držet ceny co možná nejníže a představovat tak lidovou verzi stravování. Zakládá si na tom například řetězec Globus, kde seženete obědy až za neuvěřitelně nízké ceny. Například tento týden v brněnském Globusu jste si mohli dát šunkofleky za 65 korun, francouzské brambory s uzeným masem za 79 korun nebo skvělý fazolový guláš s houbami za 55 korun. Jde o plnohodnotná jídla, ze kterých se v pohodě najíte. V Havířově pak Globus nabízí třeba bavorské vdolky za 65 korun nebo pohanku se sušenými rajčaty a zeleninou za 55 korun.

Asi nepřekvapí, že lidé tyto kantýny berou útokem, protože takto levně se jen tak někde nenají, a to ani v rámci zaměstnaneckého stravování. Firemní jídelny už jsou dnes často výrazně dražší. Ale výjimky se najdou. Třeba Albert v Nových Butovicích pro své zaměstnance vaří ze zbytků a obědy tam vyjdou na 30 korun.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika P
Monika P
8 měsíců

No taky to tak chutná, nic moc. Dala jsem si v Globusu jídlo jednou, a stačilo to.

Pavel
Pavel
11 měsíců

Restaurace před rokem 89 měly hlavní zisk z pití piva a dalších dobrých moků, jídlo bylo doplňkem. Tak třeba maďarský guláš se čtyřmi knedlíky byl za šest korun. Osmahnuté knedlíky s vejci byly za 4 koruny, polévka gulášová za 2 koruny, španělský ptáček s rýží či s rýží restovaná játra za 8 korun, řízek s bramborem, hovězí s oblohou a bramborem a další jídla do deseti korun. Za pivo jsem platil v restauraci 1,70 Kčs, limonáda či malé pivo za jednu korunu, sifon za padesátník atd. Nejdražší bylo jídlo na objednávku, takže jsem čekal necelou půlhodinu a dočkal jsem se… Číst vice »

Luděk
Luděk
11 měsíců

No ono když odečtěte marži glóbusu která je i 200procent na vstupech, tak není problém vařit za takovou cenu

Martin
Martin
11 měsíců

V neděli oběd pro čtyř clennou rodinu v globu 600+ a nic moc. To už snad i mekac vyjde lip.

Svoboda
Svoboda
11 měsíců

Už zase bláboly,nic už nepište tyhle stránky zrušte lidi nečtěte to,chtějí jen peníze informace k ničemu.

Tomáš
Tomáš
11 měsíců

A kde tedy se dá po celém Česku pořídit výborný oběd za 50 Kč?

Michal
Michal
11 měsíců
Reply to  Tomáš

Nedá nejlevnější jidlo Řízek z Hranolkama jsem viděl v jednom bistru za 119.

Pavel
Pavel
11 měsíců
Reply to  Tomáš

Já jakožto starobní důchodce mám nyní oběd z důchodcovské kuchyně za 55,- Kč (polévka a druhé jídlo).

Michal
Michal
11 měsíců

Nejlevnější jsem v restauraci viděl za 149 bez salátu se salátem 179

Jana
Jana
11 měsíců

Bože už to AA zdraví zrušte,

Tomáš
Tomáš
11 měsíců
Reply to  Jana

Nezruší, dokud jim to bude sypat. A sypat jim to bude do té doby, dokud jim lidi budou klikat na články.

Michal
Michal
11 měsíců

To bych chtěl vidět řízek za 50 i ze salátem.

Tomáš
Tomáš
11 měsíců
Reply to  Michal

Řízek se salátem za 50 nikdo nesliboval. Zato výborné obědy za 50 korun po celém Česku ano, ale sliby – chyby…