Vynikající fígl, jak vyšlehat nejlepší šlehačku. Nezná ho téměř nikdo

Šlehačka neodmyslitelně patří k palačinkám, lívanečkům, rakvičkám a do kávy. Stejně dobře bude chutnat také k většině zákusků a často třeba i jen s kompotovaným ovocem jako dezert. Dozdobit si zákusek nebo dochutit kávu šlehačkou ve spreji je sice možné, ale domácí šlehačce se nevyrovná vůbec nic. Jak na ni, aby byla nadýchaná, tak akorát hustá a neodolatelně chutná?

Z čeho šlehačku vyrobit?

K vyrobení domácí šlehačky budete potřebovat prakticky jen smetanu a cukr. Smetana musí být určena ke šlehání, s podílem tuku ideálně 33 %. Před šleháním je třeba ji vychladit na 6 °C, proto by měla nějaký čas strávit v ledničce.

Nachystejte si mísu, ve které budete šlehat, lepších výsledků docílíte, když bude studená. Pak ještě ruční mixér s metličkami. Pamatujte, že by se nemělo šlehat v příliš vyhřátém prostředí, šlehačka má pak tendenci „padat“.

Technika šlehání – klíč k úspěchu

Smetanu vylijte do nádoby, přidejte lžičku moučkového cukru. Můžete začít šlehat. Zpočátku zvolte nižší otáčky. Teprve, až smetana začne houstnout, přidejte otáčky na maximum, ke konci šlehání otáčky opět uberte. Konzistenci šlehačky bedlivě hlídejte. Záleží také na využití. K palačinkám a lívancům bývá potřeba šlehačka o něco řidší než ke kávě či zákuskům. Pokud byste přešlehali extrémně, budete mít máslo.

Foto: Shutterstock

Proč domácí?

Přijde vám to zbytečně složité? Koketujete s myšlenkou si koupit šlehačku ve spreji? Žádný učený z nebe nespadl, je tedy možné, že vaše první šlehačka bude mít k dokonalosti daleko, ale učení dělá mistra, takže brzy budete přesně vědět, jak na to.

Šlehačka ve spreji sice má velice podmanivou chuť, ale její vlastnosti už mírně zaostávají. Jelikož je vyšlehaná oxidem dusným a ne vzduchem, rychleji se rozpouští a padá. A chemické složení si koneckonců můžete přečíst na etiketě.

Zkrátka a jednoduše. Léto před námi. Sezóna zmrzlinových pohárů a ledových káv přichází, nadešel tedy ideální čas stát se mistrem v přípravě domácí šlehačky. Vzhůru do toho.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 měsíc

Tady někdo objevil Ameriku. 😂😂

Monika
Monika
1 měsíc

Též znám jak udělat šlehačku ale na druhou stranu chápu,že jsou začínající kuchařky!Tak že nesoudím.

Last edited 1 měsíc by Monika
Vit
Vit
1 měsíc

Tak to šlehám také, nic nového a nadpis jak velká NOVINKA v kuchyni, ach jo, hlavně , že je o čem psát 🤣