Vynikající piškotová roláda. Jeden fígl zajistí, že se vám nikdy nepotrhá

Piškotová roláda je oblíbený moučník z pár surovin upečený doslova za pár minut. Nic ale samozřejmě není tak jednoduché, jak to na 1. pohled vypadá. Ani roláda z piškotů není výjimkou.

Zádrhel přichází ve chvíli, kdy ji chcete smotat. Občas se láme a občas z ní nejde sundat pečicí papír, aniž by s sebou nebral kusy piškotu. Některé nedokonalosti jdou zakrýt polevou. Pokud ji ale nemáte rádi nebo jste si na ni neobstarali suroviny, je lepší se nezdarům naučit vyhýbat.

Přidejte k žloutkům olej

K dokonalé roládě vám postačí vejce, mouka a cukr. Klasicky oddělíte žloutky od bílků, vyšleháte je do husté pěny, z bílků ušleháte sníh a všechno to opatrně smícháte dohromady.

A tady přišel čas na 1. vychytávku. Během šlehání žloutků s cukrem k nim přidejte čajovou lžičku oleje, ne víc. Více tuku by našlehaná vejce neunesla, aniž by z nich unikl vzduch. A to by byla škoda. Roláda by ztěžkla a nebyla tak načechraná. S trochou oleje ale bude výsledný piškot vláčnější a pružnější.

V další fázi rozetřete těsto v tenké vrstvě na pečící papír a na širokém plechu dejte péct. Při teplotě 200 – 220 °C postačí 8 minut. Nepřetahujte. Tenké těsto se v horku velmi rychle vysuší a pak už ho nesrolujete ani s přidaným olejem.

Foto: Shutterstock

Srolujte ji zatepla

Upečený piškot se musí srolovat ještě teplý, vychladlý by se při pokusech o zatočení opět lámal. Rolování ale kazí fakt, že je na spodní straně těsta nalepený pečicí papír. Ten musíte nejprve sundat. Může to vypadat složitě, ale není. Upečený piškot lehce poprašte moukou, která do sebe vstřebá případnou vlhkost z napaření. Položte přes něj čistou, ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Pak to celé převraťte na desku. Postačí vám na to 2 ruce a jednoduchý chvat.

Když je spodní část těsta nahoře, můžete z ní opatrně sundat pečicí papír. Pokud by byl přilepený, opatrně ho navlhčete houbičkou. Po sejmutí papíru začněte roládu zamotávat i s utěrkou uvnitř a v tomto stavu ji nechte vychladnout. Studenou už ji můžete rozmotat, naplnit podle chuti a další rolování vám půjde jako másle.

Roládu mohou i celiaci

Pokud byste si rádi vychutnali piškotovou roládu a přitom netolerujete lepek, upečte si ji z mandlové mouky. Postup je totožný. Mandlovou mouku koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo si ji jednoduše umelete v kafemlýnku z celých mandlí. Výhodou je, že si můžete koupit jen tolik jader, kolik jich na recept potřebujete. A pokud je seženete v akci, moučník se vám ani neprodraží.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments