Vyrobte si domácí mléko z lískových ořechů. Uděláte tak službu pokožce i vlasům

Bezlaktózové varianty mléka v obchodech často svými cenami šplhají velmi vysoko. Chutné a zdravé mléko z rostlinných ingrediencí si můžete vyrobit doma a ušetřit tak peníze. Budete si jisti, z čeho bylo mléko vyrobeno, naučíte se něco nového v kuchyni a ochutnáte jedinečný výrobek. Lískové ořechy můžete najít na různých místech v přírodě nebo na zahradě, a tak se pojďme podívat, jak právě z těchto ořechů udělat lahodný nápoj.

Sběr kvalitních plodů

Lískové ořechy plodí tzv. Líska obecná. Na první pohled působí jako obyčejný přerostlý keř, ale jeho plody jsou výbornou ingrediencí pro tvorbu mléka. Oříšky v našich podmínkách můžete hledat ke konci léta, ale dávejte pozor, aby vás nepředběhlo ptactvo nebo veverky. Ti si totiž tuto pochoutku také rádi užívají.

Domácí příprava

Ořechy se nacházejí v ochranné slupce, ze které je třeba plodinu vyjmout. Skořápku rozbijte pomocí louskáčku, kladívka nebo paličky a oříšky odkládejte stranou.

Až budete mít vše oloupané a řádně očištěné, vložte oříšky do misky a zaplňte ji vodou. Nyní přichází moment dlouhého čekání. Ořechy nasávají vodu, a proto je nechte po několik hodin odležet.

Vše vložte do mixéru

Vodu z misky vylijte a oříšky vložte do mixéru. Zalijte je dvěma sklenicemi nové čisté vody, přidejte vanilkový cukr a skořici a nakonec vše rozmixujte.

Aby byla směs čistá, bez zbytků ořechů, je potřeba jí přecedit. Přes nádobu si upevněte plátno gumičkou a rozmixovanou směr skrze něj přelévejte. Zbylé rozmixované oříšky lze využít jako přísadu na pečení nebo pro výrobu domácího pudinku. Mléko vydrží čerstvé několik dní, ale umístěte ho na chladné místo.

Prospěšné látky

Ořechy ve svém nitru skrývají mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou plné zdravých tuků, vitaminu B1, minerálů a proteinů. Veganům tak spolehlivě nahradí některé potravin, které nepřijímají. Ostatní ho mohou vyzkoušet kvůli jeho lahodné chuti a lehkosti.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.