Vysoký cholesterol se projeví tímto příznakem při mytí rukou. Značí, že se tepny začaly nebezpečně ucpávat

Vysoký cholesterol je nebezpečný hned z několika důvodů. Do značné míry také proto, že nevytváří žádné větší varovné příznaky, podle kterých by ho bylo možné spolehlivě odhalit. Vzhledem k absenci symptomů dojde k jeho odhalení obvykle až při krevním testu. Na druhé straně, určité signály, že je cholesterolu v těle mnoho, rozpoznat lze.

Vysoký cholesterol způsobí aterosklerózu

Cholesterol je tukovou sloučeninou, která je spojena s konzumací nasycených tuků. V těle obvykle nabírá formu plaku, kterým se postupně zanáší stěny tepen. Jde o postupný a plynulý proces. Pokud se proti němu nezasáhne, končí závažnými komplikacemi v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice.

Platí přitom, že čím déle vysoký cholesterol v těle působí, tím horší jsou následky pro zdraví. Kromě zúžení tepen totiž způsobuje také jejich kornatění, které pak vede k ateroskleróze. O té se obvykle hovoří v souvislosti s onemocněním srdce, ale rozvinout se může v jakékoliv části těla. Cholesterolový plak se může rovněž uvolnit a způsobit nebezpečnou krevní sraženinu.

Foto: Shutterstock

Příznaky na končetinách

Pokud dojde k rozvinutí aterosklerózy v rukou nebo nohou, což je velmi časté, důsledkem jsou obvykle problémy s cirkulací krve v těchto končetinách, které mají reálné projevy. Pocítit je můžete v podobě bolesti, a to i v klidu, případně v podobě chladu, který nelze jen tak překonat.

Problém s cirkulací se ale projeví i jiným způsobem. Všimnout si ho tak můžete například při mytí rukou. Ateroskleróza totiž způsobí, že budete méně citliví na horkou či studenou vodu. V případě těžkého stavu se postiženým někdy stane, že se horkou vodou popálí, protože ji jednoduše necítí a nezmírní ji. “V některých případech může špatná cirkulace krve v nohách a rukách způsobit i smrt,” uvádí na svém webu Mayo Clinic.

Jak už jsme uvedli, vysoký cholesterol způsobují především jídla bohatá na nasycené tuky. Měli byste se tak vyhýbat tučnému masu, mléčným výrobkům, vejcím, palmovému oleji, máslu či sádlu. Naopak je dobré konzumovat jídla bohatá na vlákninu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mayo Clinic

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments