Vyvarujte se potravin, které poškozují játra. Překvapí vás, co to udělá s vaším tělem

Zdraví jater můžete ovlivnit stravou. Aby mohly dobře fungovat a odstraňovat škodlivé látky z krve, dodržujte námi popsané zásady. Co ze stravy vynechat?

Pokud přijímáme zdravou a vyváženou stravu, naše játra fungují správně, my se cítíte dobře, sršíme energií a máme zdravou pleť. Při špatných stravovacích návycích tělo trpí a objevují se různá onemocnění. Tohle vám mohou poškozená játra udělat.

Příznaky poškození jater

  • zvýšená únava
  • svalové křeče
  • pomalý růst a špatná kvalita nehtů
  • poruchy trávení
  • kožní potíže
  • potíže s menstruací
  • vypadávání vlasů
  • zhoršení zraku
  • zažloutlé oční bělmo
  • žlutý povlak na jazyku
  • pigmentové skvrny
  • nervozita a zatvrzelost

Které potraviny vynechat

Vzdejte se potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a soli. Vyhněte se smaženým pokrmům, fast foodu, konzervovaným potravinám, polotovarům, uzeninám, nedostatečně tepelně upraveným pokrmům a alkoholu, tabáku i kofeinu. Dopřejte si více ovoce a zeleniny, čerstvou šťávu z ovoce a zeleniny a dostatek čisté neperlivé vody. Nutné jsou i luštěniny, zdravé tuky, vláknina a vyvážené živiny.

Zkuste jaterní dietu

Pro regeneraci poškozených jater je nutné vynechávání škodlivých tuků a živočišných bílkovin, které zatěžují organismus. Říká se, že pomalu dále dojdeš, což platí i v tomto případě. Jde o dlouhodobý proces. Stravu upravujte vařením a dušením s malým množstvím tuku.

Ostropestřec mariánský a šišák bajkalský

Ostropestřec mariánský a šišák bajkalský chrání jaterní tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk. Jsou vhodné pro detoxikaci při zánětech, onemocnění jater i rekonvalescenci. Obě byliny obsahuje přípravek Silymarin DUO, který v sobě kombinuje výborné účinky rostlin. Čistě přírodní produkt přispívá k ochraně jaterních buněk před negativními vlivy kouření, alkoholu a dalších toxických látek. Podporuje obnovu poškozených buněk. Díky galenické úpravě má zvýšenou biologickou dostupnost, antioxidační účinnost a výbornou vstřebatelnost do těla.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.