Z plotny rovnou do koše. Potraviny, které v žádném případě neohřívejte, hrozí otrava

Uvařit si na několik dní předem se nemusí vyplatit. Existují potraviny, které nejsou vhodné pro opětovné ohřívání. Některé jsou přímo zdraví škodlivé. Které to jsou?

Správné skladování a ohřívání potravin

Po uvaření byste nesnězené jídlo měli uložit do lednice nejpozději do dvou hodin. Následně je možné jídlo ohřát, ale šetrným a pomalým způsobem. Jídlo je možné ohřát jen jednou. Pokud jej nesníte ani napodruhé, již jej neskladujte.

Nebezpečné ohřívání v mikrovlnné troubě

Existují potraviny, které je vhodné sníst ihned po uvaření a není radno je znovu ohřívat. Některým se vytratí chuť, jiné ztrácí cenné výživové hodnoty. U určitých potravin s ohříváním roste riziko otravy botulotoxinem. V některých případech můžete sáhnout k ohřevu na sporáku namísto mikrovlnné trouby, jinde není vhodný ani takový ohřev. Které potraviny to jsou?

Které pokrmy se nesmí ohřívat?

  • Restovaná nebo pařená zelenina – ohřívaná ubírá tělu důležité minerály. Doporučení se vztahuje i na zeleninové polévky.
  • Celer – nebezpečný na ohřívání je celer, a to i v případě, že je součástí polévky. Ohřívaný celer obsahuje karcinogeny.
  • Houby a pokrmy s houbami – po ohřátí ztrácí nejen chuť, ale mění se složení bílkovin. Ohřáté houby mohou způsobit zažívací potíže.
  • Špenát – dusičnany ve špenátu se mění opětovným ohříváním v dusitany.
  • Červená řepa – červená řepa není vhodná pro opětovné ohřívání z důvodu vysokého obsahu dusičnanů.
  • Vajíčka – vajíčka není možné ohřívat v žádné podobě (vejce natvrdo, amoleta, míchaná vejce). Ohřívaná vejce se stávají toxickými.
  • Drůbeží maso – ohřívání při příliš vysokých teplotách mu ubírá výživové hodnoty a podobně jako u hub, mění se složení bílkovin.
  • Brambory – v ohřívaných bramborách roste množství toxického akrylamidu. Tady by bylo zapotřebí ovšem několikanásobné ohřívaní.
  • Rýže – syrová rýže obsahuje bakterie, které není možné odstranit vařením. Pokud se nesní hned, bakterie se mohou v rýži začít rozmnožovat. Rýže není vhodná ani pro skladování ani pro ohřívání.
  • Těstoviny – nejméně nebezpečné na opětovné ohřívání. Tady riskujete pouze ztrátu chutě. Ohřáté těstoviny také mění konzistenci.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.