Zapáchá vám maso? Zkuste jednoduchý trik našich předků, který z něj udělá zase čerstvé

Navinulé maso je velkým problémem. Může se vám jednoduše stát, že si v obchodě koupíte za velké peníze kus masa, a když se ho chystáte připravit, zjistíte, že poněkud zavání. V ten moment si pochopitelně nemůžete být jisti tím, zda náhodou prodejce jen nepřelepil etiketu s datem spotřeby, což se u nás bohužel stále stává. Je ale velká šance, že se tak nestalo a maso je víceméně v pořádku, a přestože trochu zapáchá, ještě není zkažené.

Maso lze zachránit

Nemusí totiž nutně platit úměra, že navinulé maso patří rovnou do koše. Každopádně byste ale měli rozlišit, zda jde o bakterie vytvářející určité toxiny, případně zda už byl zahájen rozkladný proces masa. V druhém případě je skutečně nutné se s masem okamžitě rozloučit, protože ho nezachráníte. První případ ovšem ještě ošetřit jde.

Pokud tedy máte pocit, že maso jen lehce zavání, ale jinak s ním nic není, není nic jednoduššího než použít osvědčený trik našich babiček. “Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii. Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice,” uvádí vydání časopisu Česká hospodyně z roku 1918, který převzal server Bejvávalo.

Jak zbavit maso zápachu

A jak tedy na tento očistný proces? Vezměte studenou vodu a přidejte do ní několik zrnek zmíněné soli. V případě lehce navinulého masa připravte světle růžový roztok. Pokud už pociťujete přeci jen výraznější zápach, musí mít roztok barvu červeného vína. Maso následně do takového roztoku vložte a nechte působit. Doba macerování závisí na tom, jak moc bylo maso načichlé. Stačit může hodina, ale někdy jsou třeba až tři hodiny.

Foto: Shutterstock

Jak poznat, že je maso očištěné? V takovém případě by se měl roztok zbarvit do hnědé barvy. Následně tak můžete maso vyjmout a ujistit se, že už není navinulé. Pokud je to ten případ, můžete ho začít připravovat. Může se ale stát, že zápach přetrvává. Potom je třeba postup opakovat, ale možná je vhodnější se s masem nakonec přeci jen rozloučit a zbytečně neriskovat.

Člověk by měl vycházet ze základních znalostí o mase. To v zásadě není vhodné k delšímu skladování. V lednici vydrží čerstvé přibližně dva dny. Ve třetí den už mohou započít rozkladné procesy. Tehdy začíná maso měnit barvo a zapáchat skutečně odpudivě. Rozklad pak ještě urychlíte tím, že necháte maso zabalené ve fólii. V takovém případě k němu totiž nemůže proudit vzduch.

Foto: Shutterstock, zdroj: Spoon University

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
2 měsíců

Kedy naši starí rodiča a predkovia jedli,, smradlave mäso?. Ja osobne si pamätám, že aj keď nemali chladničky či mrazničky mäso dávali konzervovať do soli (tzv. gelatkove mäso) alebo mäso vyudili., urobili klobásky… Rozdali susedom a rodine Dobre si pamätám že moji rodičia, stari a prastari rodičia ba dokonca svokrovci nevyhodili ani kúsok mäsa navnivoč a to som narodená v roku 1967

Last edited 2 měsíců by Maria
Iris
Iris
3 měsíců

Manganistan draselnatý?! Bože – snad draselný, vy chemičko na baterky.
Maso často stačí omýt octem – ale úplně nejlepší je nekupovat balené sračky.