Zapatlaný toustovač lze velmi rychle vyčistit. Aniž byste poškrábali nebezpečný teflon

Máte rádi zapečené tousty? Potom určitě bojujete s problémem, jak přístroj po použití vyčistit. Často se na něj totiž nalepí sýr, rajčata i ostatní ingredience, kterými jste si toust vylepšili.

Jeho povrch je navíc nejčastěji teflonový, takže nějaké necitlivé drhnutí nepřipadá v úvahu. Odmočit se nedá, do myčky vložit nelze.

Je možné znečištění předejít?

Zamezit se tomu dá například tím, že naplněný toustový chléb vložíte do pečícího papíru a teprve v této kapse ho necháte zapéct. Možné je také potřít vnitřek toustovače olejem ještě před použitím. Zbytky potravin se k přístroji nenapečou, protože mastnota tomu zabrání. Půjdou potom mnohem lépe odstranit.

Je-li ale váš spotřebič už znečištěný, je dobrá rada drahá. Sýr totiž často zateče i do různých zdířek a otvorů a odstranit všechny napečeniny může být docela oříšek.

Pomůže ocet, voda a soda

Nejprve přístroj zavřete a na cca ½ minuty zapněte, aby se mastné zbytky potravin rozpustily a ty lepkavé uvolnily. Připravte si octový roztok smícháním 10 lžic vody a 1 lžíce octa. Toustovač vypněte a na jeho horký povrch vodu s octem opatrně nalijte. Víko opět zavřete a nechte pár minut odpočívat. Poté měkkou částí kuchyňské houbičky vnitřek otřete a dosucha vytřete papírovou utěrkou.

Foto: Shutterstock

Pokud jsou připečeniny ve vašem přístroji dlouhodobější a příliš tvrdé, přidejte k octu ještě sodu. Smíchejte 1 lžíci sody se 2 lžícemi octa nebo citronové šťávy tak, abyste získaly pastu. Tu opět naneste na horký povrch vypnutého přístroje a nechte působit asi 2 minuty. K jemnému dočištění následně opět použijte měkkou houbičku.

Na rohy, otvory a drážky, kam se houbička nedostane, použijte měkký kartáč. Ponořte ho do mýdlového roztoku a opatrně odstraňte všechny uvízlé nečistoty.  

Už proto, že váš spotřebič přichází do přímého kontaktu s jídlem, nepoužívejte k jeho čištění žádné chemikálie.

Podívejte se na přiložené video, ve kterém se toustovač čistí dalším možným způsobem. Směsí vody, sody, octa a citronu při plném připojení.

youtube

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments