Zapékaný chlebíček podle Ládi Hrušky. Úžasná chuť za pár korun, navíc rychlovka

Zapečené chlebíčky jsou občerstvení, které se dá podávat návštěvě, ale hodí se i na jednoduchou večeři nebo k svačině na výlet. Tomu, jak je připravit, se věnoval i známý kuchařský kuchtík Láďa Hruška. Pojďme se na ten recept mrknout.

Zapečené chlebíčky jako pohoštění

Tenhle recept je zajímavou alternativou ke klasickým obloženým chlebíčkům nebo k různým slaným závinům. Chlebíčky si pečeme z vlastního chlebového těsta a plníme je tím, co máme rádi. Jsou poměrně hutné, takže jich na zasycení stačí jen pár, na druhou stranu jsou opravdu chutné, takže se po nich jen zapráší.

Zapečené chlebíčky nejsou náročné na přípravu, zvládne je i kuchař amatér (ostatně na tom jsou recepty Ládi Hrušky často postavené), ale vyžadují více času. Dělají se z klasického kynutého těsta, tudíž si musíte nechat dostatek času na kynutí, a následné pečení zabere okolo hodiny času. Připravujete-li je tedy pro návštěvu, myslete na to, abyste začali s přípravou včas.

Budeme potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • kostka droždí
  • sůl
  • cukr
  • 1 hrnek teplé vody
  • Věci na náplň dle chuti. Například šunka, sýr, vařené vejce atd.
Foto: Shutterstock

Zapečené chlebíčky

Z droždí, lžíce cukru, trochy mouky a trochy teplé vody si připravíme kvásek, zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě pracovat. Do mouky přidáme sůl, vodu a připravený kvásek. Vypracujeme těsto a opět ho vrátíme na teplé místo, aby mohlo vykynout.

Vykynuté těsto vyválíme a poklademe ingrediencemi, které jsme si zvolili jako náplň našich zapečených chlebíčků. Vhodné jsou natvrdo uvařená vejce, šunka, salám, plátkový sýr, hermelín, niva, slanina atd. Těsto srolujeme jako roládu či závin a před pečením necháme ještě chvíli kynout.

Následně pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, potrvá to 45 minut až hodinu, hlavně v závislosti na tom, jak tlustý závin jsme vytvořili. Chlebíčky krájíme až po vychladnutí, aby se nerozpadly.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments