Zázrak, který překoná i celozrnné pečivo. Tento chléb zvyšuje imunitu

Pokud se neumíte vzdát klasického chleba, zkuste jej vyměnit za chléb Ezechiel. Je výborným zdrojem vlákniny, udrží střeva v kondici a sníží hladinu cholesterolu.

Ezechielův chléb je známý po staletí a jeho původ sahá do 600 – 500 let před naším letopočtem. Pojmenován byl po knězi Ezechielovi, jehož jméno znamená “posílen”. Při obléhání Jeruzaléma Babyloňany ho Bůh pověřil, aby mu upekl výživný pokrm z obilovin. Bible ho popisuje v pasáži Ezechiel 4: 9: “Naber pšenici, ječmen, bob, čočku, proso a špaldu. Dej to do jedné nádoby a připrav chléb. Podle počtu dní, které proležíš na svém boku, budeš to jíst: tři sta devadesát dní.”

Ezechielův chléb

Chléb koupíte v prodejnách se zdravou výživou. Obsahuje pšenici, ječmen, proso, špaldu, fazole a čočku. Je komplexním zdrojem bílkovin, 18 aminokyselin, vitamínu C a vitamínů B. Připravuje se z naklíčených zrn pro zvýšení obsahu živin a polyfenolových antioxidantů a snížení hladiny kyseliny fytové v semenech, jak píše portál thehealthy.com. Tato sloučenina omezuje schopnost vstřebávat určité minerály jako hořčík, železo a zinek, které jsou v naklíčeném chlebu pro tělo dostupnější. Neobsahuje přidané cukry a oproti jiným celozrnným chlebům má nízký obsah sodíku. Vláknina napomáhá ke zdraví střev, vyprazdňování i hubnutí. Jde o bohatý zdroj bílkovin, pomáhá zachovat svalovou tkáň a brání zpomalení metabolismu.

Přispěje ke zdraví střev

Při zácpě máme málo vlákniny. Žena potřebuje denně 25 g a muž 38 g vlákniny. Krajíc Ezechielova chleba zajistí ženě 20 % denní potřeby vlákniny. Podpoří tvorbu prospěšných střevních bakterií a metabolitů, které snižují riziko některých typů rakoviny a posilují imunitní systém. Klíčení sníží obsah těžce stravitelných sacharidů s krátkým řetězcem FODMAP. Je vhodný při dietě i syndromu dráždivého střeva. Neobsahuje mléko ani vejce a je vhodný i pro vegany. Med lze nahradit cukrem nebo přírodním sladidlem. Chléb však není bezlepkový.

Foto: Shutterstock

Ezechielův chléb

  • 2,5 šálku pšeničného zrna
  • 1,5 šálku špaldy
  • 0,5 šálku prosa
  • 0,25 šálku sušené čočky
  • 2 polévkové lžíce sušené velké bílé fazole
  • 2 polévkové lžíce sušené červené fazole
  • 2 polévkové lžíce sušené strakaté fazole pinto
  • 14 g čerstvého droždí
  • 4 šálky vlažné vody
  • 1 šálek medu (nebo 200 g krystalového cukru)
  • 0,5 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce soli

V míse smícháme vodu, olej, med a kvasnice a necháme odstát 5 – 7 minut. Mezitím si smícháme zrna a luštěniny a umeleme je mlýnkem na mouku. Přidáme ji se solí ke kvasnicím a mícháme 10 minut, dokud se neobjeví bublinky v těstě. Podle chuti přidáme různá semínka a ořechy. Vložíme do vymazané formy a necháme hodinu kynout na teplém místě. Dáme do předem rozehřáté trouby a pečeme při teplotě 175 ° C 45 až 50 minut. Po upečení chléb necháme vychladnout.

Foto: Shutterstock, zdroj: thehealthy.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Dušan
Dušan
18 dní

A kde se takový “chlebík” dá sehnat v Česku?? Pár krámů jsem oběhal, taky online obchody zkusil, ale nikde nic?!! Mlýnek na zrní nic neřeší, pokud nechcete vypláznout přes 4 tisíce za ruční mašinku, kterou použijete párkrát…
Tyhlety články (převzaté z ciziny) jsou k ničemu.