Rozpoznejte původ másla a kupujte raději to čerstvé

V žádném období roku se neprodá tolik másla jako právě před Vánoci. Jistě jste už také zaznamenali fenomén, kdy tato potravina vždy před koncem roku poměrně citelně zdražuje. Někdy je to více, někdy méně diskutované téma, závisí obvykle na konečné ceně. Ta přitom letos může být opravdu vysoká. Cena másla se může dostat až na osmdesát korun a překonat všechny dosavadní rekordy.

Výhodná nabídka. Ale pro koho?

Už to samo o sobě je nepříjemné, ovšem čeští obchodníci k tomu přidávají ještě další faktor. Lidé tak mohou v obchodech narazit na máslo, které prošlo procesem, o kterém nemají ani tušení. A sice zamražení, až dvouletého skladování a následného rozmražení a umístění na regály obchodů.

Na tuto záležitost upozornil Zemědělský svaz, podle kterého jde o máslo z evropských hmotných rezerv. Ty představují rezervy v podobě potravin a dalších základních potřeb pro případ nouze. Je jen logické, že se v nich máslo zamrazí, aby vydrželo co nejdéle. Když je nouze, potom se zkrátka na kvalitu tolik nehledí. Jednou za čas je ale takové máslo stejně nutné vyměnit a zamrazit zase jiné.

To původní však neputuje do kontejnerů, ale je rozmraženo a dostává se na pulty obchodů. Obchodníci v některých státech se mu obloukem vyhýbají, protože něco takového svým zákazníkům prodávat nechtějí. České obchody však takovou nabídkou nepohrdnou. Toto máslo se totiž prodává velmi levně, takže v první řadě vydělají oni. Zákazníkům ho pak prodají o něco levněji, ale je otázkou, zda je to dostatečná výhoda.

Foto: Shutterstock

Jak poznat takové máslo

Možná se divíte, jak je něco takového možné a zda to náhodou neporušuje nějaký předpis. Tak tomu ale není. Obchodníkům a výrobcům tento postup umožňuje rozdělení másla do dvou kategorií. Zatímco to čerstvé musí být prodáno do dvaceti dnů od data výroby, takzvané stolní máslo (neboli “dvojka”) se může prodávat až dva roky od výroby, pokud do té doby bylo zamraženo.

Právě v této kategorii se toto máslo prodává. V zásadě na něm nemusí být nic špatného, ovšem dle odborníků se dlouhé skladování v mrazícím boxu může podepsat na jeho konzistenci i chuti. Může být dokonce i lehce žluklé, jakkoliv by nemělo být škodlivé.

Obchody másla obvykle nijak nerozlišují a snaží se stolní máslo vydávat jako každé jiné. Jak takové máslo tedy poznat? Z výše uvedeného vyplývá, že podle data výroby, ale také podle skutečnosti, že je obvykle vyrobeno v cizině. Oproti českým máslům na něj může být rovněž nějaká sleva.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
Miroslav
1 rok

“.. Jak poznat takove maslo??.. ” A PROC bych mel poznavat takove maslo?! ? Jaktoze je v obchode na prvnim miste? Co dela COIKa a statni inspekce?!?

Marian
Marian
1 rok

Tohle máslo bylo i před revolucí. Ale byla dvojka a Stolní máslo.

Pavel
Pavel
1 rok

Všichni se tu rozčilují, ale fronty a boj o levné máslo a vejce rostou. Odsuzujete máslo z rezerv, ale čeští výrobci patří k těm nejdražším. Takže, až bude máslo za čtyřicet korun a budeme si moci vybrat, tak upřednotním české a čerstvé máslo před tím uniním a zamraženým.

Jaroslav
Jaroslav
1 rok

Prosím kde se dá koupit čerstvé máslo?

Pavel
Pavel
1 rok

Naše potravinová soběstačnost zmizela, zřejmě proto, aby se pár zvlčilých gaunerů mohlo co nejvíc napakovat. Potraviny jsou vesměs mnohem méně kvalitní než před rokem 89 a o to více předražené. Pivo přestává být lidovým nápojem, protože teď už si pivo nemohou dovolit všichni a směřuje naše pivo k zařazení do kategorie “luxusní poživatina” z titulu padoušské předraženosti piva. V rámci budování polistopadové diktatury pod kuratelou Bruselu směřuje naše zemědělství k totálnímu úpadku.

Jaroslav
Jaroslav
1 rok
Reply to  Pavel

Vzhledem k tomu, že kolen r.89 stála Plzeň 8 Kčs a plat jsem měl cca 2000;- a dnes beru 25 tis. tak by pivo mělo stát cca stovku a stojí “jen” kolem 50 Kč. To samé máslo by dnes mělo stát (z 10) asi 120 a je tak za 65. A že by Brusel rozhodoval o našem pívu?

Hana
Hana
1 rok
Reply to  Jaroslav

Co je to za počty, asi moc jednoduché. Ne snad?

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Jaroslav

Blbost

Vladimír Urbánek
Vladimír Urbánek
1 rok
Reply to  Pavel

Máslo mělo dříve minimálně 80 %, stejně jako dnes. Nostalgické vzdychání nad cenami v socialismu zmizí po srovnání tehdejších platů, jenže kdo chce psa bít, bič si vždycky najde. A pokud Vás česká realita tak deptá, což Vám brání sbalit pět švestek a odstěhovat se tam, kam Vás srdce táhne?

Monika
Monika
1 rok

Prý trochu žluklé máslo není škodlivé,co by snim take dělali,že?!Mohu říci že není dobré,je to opravdu hnus,nikdy více.

Pavel
Pavel
1 rok
Reply to  Monika

Vždyť fungujeme jako odpadkový koš zemí na západ od nás, máme nejdražší potraviny a přitom nejméně kvalitní.

Vladimír Urbánek
Vladimír Urbánek
1 rok
Reply to  Pavel

A to Vám řekl kdo? Necpěte sem rozdílné složení potravin prodávaných u nás a v cizině pod stejným názvem. To je jiná kapitola, kterou píší nákupčí potravinových řetězců.

Luboš
Luboš
1 rok
Reply to  Pavel

To není pravda, naše potraviny jsou kvalitní…… Proto vláda Petra Fialy likviduje jak zemědělce, tak naše výrobce potravin a samozřejmě i nás, spotřebitele, občany naší země.