Zkušená matka se s čištěním trouby necrcá. Vymyslela způsob, jak ji mít dokonale čistou za 5 minut

Trouba je v současné době základním vybavením každé kuchyně. Většina z nás preferuje troubu elektrickou. Velkou část tvoří ty v horkovzdušné úpravě. Je to ale zároveň spotřebič, který je velmi složité efektivně vyčistit. Důvod je jednoduchý, spočívá v členitosti povrchu, v uzavřenosti, ale také ve faktu, že během pečení dochází k postříkání, které se dalším používáním zapéká do povrchu. Existuje ale metoda, která vám tuto práci neuvěřitelně zjednoduší.

Jak často troubu čistit

Ideální frekvence čištění trouby je alespoň jednou týdně, samozřejmě v závislosti na čestnosti jejího používání. Trouba je ale ve skutečnosti místo, které nejvíce zanedbáváme, protože znečistění dlouhou dobu nevnímáme. Existují ale také způsoby, které vám pomohou v čištění, i když se špína do povrchu zažere. K ruce budete potřebovat speciální chemické sloučeniny a vaporizátor.

Rychlé domácí čistění

Pečením masa a dalších pokrmů, která mají tendenci vystřikovat, se trouba stává špinavější. Tím, že její povrch neotřete hned, jakmile vychladne, dochází k nánosu další špíny. Na troubu totiž velmi snadno zapomenete právě z toho důvodu, že je třeba čekat, až se jí budete moci dotknout. Jak tedy na rychlé čištění?

Vyndejte mřížku nebo pláty, abyste je mohli umýt odděleně. Do středního kastrůlku nalijte bílý ocet a jedlou sodu. Rozřeďte trochou vody. Touto směsí potřete stěny trouby. Zbytek tekutiny nechte v hrnci a umístěte ho doprostřed trouby, kterou zapnete na 120 °C. Nechte působit alespoň hodinu.

Po vypnutí počkejte, až úplně vychladne, abyste se nepopálili. Následně dočistěte vnitřek pomocí houby. Efektivně se tím zbavíte tuku i špíny, která po setření zmizí.

Foto: Shutterstock

Citronové tajemství

Máte-li chuť vyzkoušet i jiné způsoby, sáhněte po citronu. Místo octa v takovém případě použijte vymačkanou šťávu z tohoto citrusu. Do šťávy přidejte sodu a rozřeďte vodou. Směsí potřete stěny trouby a zbytek nechte, jako v předchozím případě, v kastrůlku uprostřed. Troubu zapněte na nejvyšší stupeň a nechte 30 minut působit. Citron má antibakteriální účinky a velmi příjemnou vůni. Vaši troubu tak zbaví nečistot, ale zároveň ji příjemně provoní a to velmi přirozeným způsobem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femme actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments