Zpracujte bílky z pečení úžasným způsobem. Klidně i o půl roku později

Pečení na vánoční svátky, rodinné oslavy nebo svatby znamená, že používáte spoustu vajíček. Ne vždy patří do receptu žloutek i bílek, mnohdy se stává, že bílky zůstávají v lednici bez využití. Můžete si je dát dohromady s míchanými vejci, ale poradíme vám i lepší způsob.

Bílky na polevu

Poleva na perníčky nebo na některé koláče se připravuje pouze z bílků, ty se vyšlehají s cukrem a citronovou šťávou. Na zdobení perníčků je ale zapotřebí jen jeden bílek. Co si počít s dalšími bílky, když jsme například připravovali poctivý vaječný likér, do kterého patří rovnou 10 žloutků? Upečte nadýchané cukroví jen z bílků.

Křehké pusinky z bílků

Tradiční pusinky vypadají krásně a mnozí se jim při pečení vyhýbají z obavy, že nepohlídají dobu pečení. Bílky se snadno spálí a pusinky končí v koši.

Jak správně připravit pusinky? Smíchejte 3 bílky s 220 gramy pískového cukru. Bílky a cukry se musí šlehat nad párou, to znamená, že se mísa nesmí dotýkat hladiny vody v hrnci, kterou přivedeme k varu. Cukr do bílků sypejte postupně. Hmota by měla být vlažná, nesmí být horká, aby se vejce nezačala srážet. Nejprve šleháme na pomalé otáčky, pak otáčky zvýšíme a vyšleháme sníh s cukrem. Plech si vyložíme pečícím papírem, bílek dáme do cukrářského sáčku a na plech vytlačíme ozdobné hromádky. Pusinky se v troubě nepečou, ale pomalu suší.

Foto: Shutterstock

Jak správně péct pusinky

Rozehřejte troubu na 100 °C a použijte program horkovzduch. Než se trouba nahřeje, nastříkejte na plech pusinky. Pohrajte si s tvary, do vyšlehaného sněhu můžete přidat trochu potravinářského barviva. Pusinky sušte v troubě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti pusinek. Zpočátku troubu neotevírejte, po 30 až 45 minutách ji několikrát otevřete, aby z trouby odešla pára a pusinky nepraskaly. Myslete na to, že pusinky se nesmí skladovat v lednici. Jsou určeny ke konzumaci nebo ke zdobení dalších dezertů.

Jiné využití zbylých bílků

  • Domácí pleťová maska.
  • Vaječná omeleta jen z bílků.
  • Smíchání se strouhaným sýrem, česnekem a usmažené v oleji v podobě dukátků.
  • Bílky dejte do silikonových formiček a zamrazte.  

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments