Život v 60 letech nekončí. Osvojte si základní pravidla, abyste se dožili co nejvyššího věku

Po šedesátce odchází spousta lidí do důchodu a mají více času na sebe. Nastává ten nejlepší čas začít pracovat na novém já, na svém zdraví i radosti ze života.

Čas na zdravý život

I když je vám 60 let, všechny změny, které nyní provedete, mohou výrazně zlepšit vaše zdraví a dokonce zvrátit některé škody, které mohly být způsobeny v mladších letech. Zkuste dostat váhu pod kontrolu, jezte ovoce a zeleniny, cvičte alespoň 2,5 hodin týdně a nekuřte. Tak můžete zlepšit své zdraví a prodloužit si život.

Převezměte kontrolu nad svou lékařskou péčí

Pokud nerozumíte svému zdravotnímu stavu, lékům a léčbě, může vám to zkrátit život a zvýšit riziko úmrtí. Musíte porozumět zdravotním informacím a službám potřebným ke zdravotním rozhodnutím. Naučte se klást otázky a věnovat čas studiu zdravotního stavu. Může vám to zachránit život.

Dbejte na preventivní péči, choďte na prohlídky a testy

Nezanedbávejte preventivní péči a testy ani v penzi. Mohou vám pomoci včas odhalit nemoc a léčit ji s nejvyšší úspěšností. Nezapomeňte si naplánovat preventivní prohlídky.

Přečtěte si vše o hormonech a stárnutí

Hormony se mění po celý život, i při stárnutí. Nechte se zasvětit do tajů hormonální terapie a poraďte se s lékařem, zda a jak vám mohou hormonální doplňky pomoci.

Foto: Shutterstock

Buďte sexuálně aktivní

Sex je důležitý pro zdraví, pohodu a pocit štěstí i v 60 letech a později. Sexuálně aktivita snižuje výskyt nemocí. Při i po menopauze je pravidelný sex nezbytný pro vaginální zdrav. Stimuluje průtok krve a udržuje poševní svaly v kondici. Podle studie ti, co měli sex 2x a méněkrát týdně, měli vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pečujte o svůj mozek

Odborníci na zdraví mozku zjistili, že ani ve stáří nepřestává mozek vytvářet nová neuronová spojení a je schopen fyzických změn a růstu. Ti, co se věnují novým koníčkům, zůstávají mentálně i fyzicky mladší. Neuvízněte ve fyzické či duševní rutině. Občas změňte denní režim, trénujte mozek, učte se nové věci, jazyky, hru na hudební nástroj, staňte se dobrovolníkem, nebo jděte na univerzitu třetího věku.

Pečujte o své tělo a vzhled

Čas investujte do zdravého životního stylu, vyvážené stravy, pohybu na čerstvém vzduchu, pravidelného cvičení i úpravě vzhledu. Nikdy není pozdě zhubnout a začít cvičit. I když se metabolismus zpomaluje, i tak můžete zhubnout a zdravou váhu si udržet. Podle studií můžete pokračovat v budování svalové hmoty bez ohledu na věk.

Zůstaňte pozitivní

Výzkum ukazuje, že pocit stárnutí má dopad na to, jak prožíváme život i délku života. Ve studii s více než 70 000 lidmi byl optimistický výhled spojen až s 15% zvýšením dlouhověkosti a vyšší pravděpodobností dožití alespoň 85 let, což vědci nazvali „výjimečná dlouhověkost“. Pozitivní přístup ovlivňuje odolnost proti stresu i chování. Při depresi a nervozitě ze stárnutí, myslete pozitivně a zaměřte se na duchovní růst.

Využijte svůj čas produktivně

Odchod do důchodu je o čase, kdy můžete dělat to, co chcete. Pokud máte spoustu aktivit, nenudíte se. Průměrný důchodce sleduje televizi více než 4 hodiny denně. Nahraďte to cvičením, procházkami, dobrovolnictvím, společenskými aktivitami, vařením zdravých jídel a koníčky, co máte rádi, ať se zapojí tělo, mysl i duše.

Udržujte svůj společenský život

Pokud do důchodu přecházíte z aktivního pracovního prostředí, kde celý den komunikujete s ostatními, abyste byli jen doma, je posun v socializaci hodně ostrý. Vytvořte si plán, jak pravidelně chodit ven a být s lidmi, přáteli i rodinou. Třeba do zájmového kroužku či místního sportovního klubu. Interakce s lidmi pomáhá zvládat emoce, stres a udržovat dobré návyky. Podle studie díky tomu budete žít déle.

Foto: Shutterstock, zdroj: verywellhealth.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments