Cukr v krvi klesne do 60 minut po vypití tohoto nápoje. Lékaři jsou zaskočení

Vysoký cukr v krvi trpí zejména lidi s cukrovkou druhého typu. Jde o velmi zrádnou záležitost, která může způsobit obrovské komplikace, pokud se vám krevní cukr nedaří držet pod kontrolou. Naštěstí vedle léků existuje i řada potravin, které mají v tomto ohledu příznivý účinek. Například konzumace černého čaje dokáže hladinu cukru v krvi snížit do 60 minut, uvádí nová studie, která překvapila i lékaře.

Černý čaj zabodoval

Cukrovka druhého typu je způsobena omezenou produkcí inzulinu. Jde o hormon, který reguluje cukr v krvi. V případě nedostatku inzulinu, vyskočí úroveň cukru v krvi, což může způsobit celou řadu problémů.

Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition upozorňuje na skutečnost, že pití černého čaje významně snižuje hladinu glukózy (krevní cukr), a to jak u zdravých dospělých, tak těch, kteří trpí prediabetem.

Pro doložení tohoto efektu nechali výzkumníci dobrovolníky nejprve vypít sladký nápoj, který obsahoval tři varianty přísad: trochu černého čaje, hodně černého čaje nebo žádný černý čaj.

Následně byly sesbírány krevní vzorky, a to na samém začátku a dále pak po 30, 60, 90 a 120 minutách od přijetí nápoje. Tímto způsobem byly sledovány hladiny glukózy a inzulinu.

Foto: Shutterstock

Hlídejte si glykemický index

Ukázalo se, že nápoj obsahující málo a hodně černého čaje významně snížil hladinu krevního cukru v porovnání s nápojem, který neobsahoval žádný černý čaj. Tento efekt byl pozorován do 60 minut od vypití. “Konzumace černého čaje může snížit hladinu glukózy po přijetí cukru,” uvádějí vědci v závěru své studie.

V případě problémů s cukrem v krvi se obecně doporučuje konzumovat potraviny, které mají nízký glykemický index. Jeho hodnota vám napoví, zda dané jídlo zvýší hladinu cukru rychle, středně nebo pomalu. To je velmi užitečné při zvládání problémů spojených s cukrovkou.

Mezi pokrmy, které mají glykemický index nejvyšší a jsou tak z tohoto pohledu nejškodlivější, patří zejména slazené pokrmy a nápoje, bílý chléb, brambory či bílá rýže.

Foto: Shutterstock, zdroje: NCBI, Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
Ivana
2 let

Vazeni uvadite bludy. cukrovka 2. Typu neni zpusobena nizkou produkci inzulinu ale prave naopak. Cukr i inzulin v krvi jsou velmi vysoko, ale tkane jsou resistentni k jejich vyuziti, takze vysoka hladina obou v krvi zustava dlouhodobe, coz by nemela. Vysoky cukr v krvi zpusobuje poskozovani organu a soucasna vysoka hladina inzulinu zpusobuje zvysene ukladani tuku v tele, takze zvysene pribirani na vaze.