Co musíte vždy přidat do krupicové kaše, ale většina lidí to vůbec netuší. Tajemství odhalil Přemek Forejt

Krupicové kaše patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Snad proto, že jsme ji tak milovali v dětství, ale jistě také proto, že její příprava je velmi jednoduchá. Zároveň jde o syté a velmi dobré jídlo. Pochopitelně jen tehdy, pokud se připraví správně. To se může zdát být jednoduché, ale skutečně je třeba dbát na to, abyste dodrželi několik pravidel.

Většina lidí si vystačí s kakaem, cukrem a máslem. Taková krupicová kaše je však přinejlepším průměrná. Možná vás překvapí, že tento pokrm připravuje také šéfkuchař Přemek Forejt. Ten však kaši náležitě vylepšuje. Jakmile jeho verzi ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Co budete potřebovat

  • 0,5 l mléka
  • 45 g pšeničné krupice (bezlepkáři použijí rýžovou krupičku)
  • sůl
  • cukr do kaše a na karamel
  • několik lžic másla
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • koření: hřebíček, skořice, kardamom

Postup přípravy

Nejprve je potřeba do hrnce nalít mléko a následně přidat cukr podle chuti. Na řadu přichází ingredience, kterou byste za normálních okolností do kaše asi nedali. Ovšem vězte, že sůl se tam velmi hodí. Proto tedy mléko také trochu posolte. Pak vezměte veškeré koření. Skořici přelomte na půl, pár zrnek kardamonu zamáčkněte nožem a přidejte trochu hřebíčku. S ním to ale raději nepřehánějte. Vše vařte přibližně pět minut a nezapomínejte na neustálé míchání. Mléko je totiž velmi náchylné k připálení.

Foto: Shutterstock

Zároveň je potřeba si připravit jablko a pomeranč, které pečlivě omyjte. Z pomeranče sejměte dvě tenčí vrstvy kůry a dejte do mléka. Dejte si záležet na tom, aby vrstva byla skutečně tenká a neměla na sobě měkkou vnitřní část, která je hořká a chuť by zkazila. Jablku oloupejte slupku, aby rychleji změklo, nakrájejte na kousky a nechte připravené.

Teď je nutné připravit karamel. Nechte roztopit několik lžic cukru a přidejte máslo. Vše dělejte na mírném ohni a míchejte tak, že budete kroužit pánví. Když je karamel hotový, přidejte jablka, které je třeba v karamelu obalit. Následně nechte chvíli změknout.

Závěrem nezbývá než přecedit mléko a při stálém míchání nasypat krupici. Vařte, dokud nezměkne a máte hotovo.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Hřebíček? Kardamon? Do krupicajdy? Brrrrrr!