Alobal je v kuchyni zrádný pomocník. Jaké jídlo do něj v žádném případě nebalit

O škodlivosti hliníku se mluví již dlouho. Tenhle kov má navíc tendenci stěhovat se nám do těla. Usazuje se ve vnitřnostech a tak způsobuje neléčitelné choroby. Grilování pokrmů v alobalu a balení potravin do hliníkové fólie, je škodlivé, stejně jako kosmetikka s obsahem hliníkových solí.

Hliník se nám v tělech usazuje v ledvinách, játrech, mozku, plicích i štítné žláze. Podle posledních výzkumů Spolkového úřadu pro hodnocení rizik – BfR, který vypracovává znalecké posudky a stanoviska ohledně bezpečnosti potravin, může být hliník jedním z aktivátorů rakoviny prsu, Alzheimerovy choroby a dalších osob.

Balení potravin i grilování

Hliník má dokonce schopnost pronikat placentou i do plodu. U alobalu se nejvíce uvolňují hliníkové ionty, pokud jsou v něm zabalena jablka, citrusy, a další kyselé nebo slané potraviny. Stejný efekt má i použití hliníkové fólie a tácky při grilování, kdy se horkem ionty kovu uvolňují a pronikají do konzumovaných potravin. I když se vědci jako vždy nedokážou příliš shodnout na tom, do jaké míry jsou výsledky studií na pokusných zvířatech aplikovatelné na člověka, určitě alarmující.

Tolerovatelný příjem hliníku

Evropská agentura pro bezpečnost potravin – EFSA vypracovala studii a stanovila tolerovatelný týdenní příjem hliníku 1 mg/kg živé váhy. Jeho zdrojem však není jen alobal a kosmetika, zejména antiperspiranty, ale i některé přípravky na snižování kyselosti žaludku, ale i zpomalovače hoření či barvy. Hliník je obsažen i v celé řadě potravin a pochutin. Používání alobalu v souladu s návodem a bez kontaktu s kyselými a slanými potravinami, představuje jen malou část denního příjmu hliníku.

Na co si dát pozor

  • Krájené ovoce a zeleninu balte raději do plastové folie nebo krabičky, a to i vzhledem k úbytku vitaminů, z hlediska mikrobiologické bezpečnosti je vhodné krájet ovoce, zeleninu i jiné suroviny až těsně před použitím,
  • plátkový sýr vkládejte do pečiva nebo ponechte v originálním obalu či v polyetylénovém sáčku, PVC potravinové folie nejsou na tučné sýry vhodné,
  • po přípravě svačiny ji uchovávejte v lednici, chlad přispívá ke zpomalení mikrobiologických procesů i snížení uvolňování hliníku a dalších látek z obalů,
  • alobalem můžete zakrýt pekáče při pečení i grilování, pokud se nedotýká potravin, je kontaminace hliníkem připravované potraviny minimální,
  • nepoužívejte alobal na silně kyselé a slané potraviny, obzvláště při tepelné úpravě, ať zabráníte zvýšenému uvolňování hliníku.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
24 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments