Babiččina piškotová roláda. Tak na tu návštěva nezapomene

Roláda z piškotového těsta je vždy chloubou nedělního pohoštění – jen škoda, že ji nelze jednoduše připravit. Možná si říkáte to stejné, když brouzdáte v knihách či na internetu s recepty a narazíte tam na krásnou roládu. Sliny se vám sbíhají, ale jelikož vám roláda vždy praskne, raději upečete vláčnou bábovku. I ta je dobrá a perfektně splní to, co má, ale přece jen roláda plněná šlehačkou, možná i s kousky ovoce, vás jednoduše láká. Dejte jí ještě jednu šanci a zkuste ji dle našeho receptu a postupu. Věřte, že se vám povede. 

Vlhké plátýnko bude sázka na jistotu

Na přípravu rolády budete potřebovat 6 polévkových lžic polohrubé mouky, 5 lžic krystalového cukru, 5 vajec a kůru z jednoho citronu. Pokud nebudete roládu plnit máslovým krémem, připravte si šlehačku ke šlehání a pokud bude třeba, tak i ztužovač a nějaké vámi oblíbené ovoce. Vynikající jsou jahody, kiwi nebo banány.

Jakmile dáte těsto péct, nebude trvat dlouho a bude hotové, proto doporučujeme, abyste od trouby neodcházeli. Nyní si vezměte čisté plátýnko ve velikosti utěrky či rovnou utěrku a upečený plát na něj položte. Nyní plát i s utěrkou srolujte do rolády. Tak zajistíte, že roláda nepraskne. 

Zpět ale k pečení těsta. Začněte tím, že vyložíte plech pečícím papírem a rozehřejete troubu na 180 °C.   

Správné pečení rolády

Jdeme na přípravu těsta: Ze všeho nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem, a následně přidejte kůru. Konzistence vajec by měla být hustá a barva světle žlutá. Doporučujeme použít ruční mixér, protože obyčejnou metličkou byste šlehali opravdu dlouho. Jakmile budete mít vyšleháno, po lžících přidávejte hrubou mouku. Než přidáte druhou a tak dále, vždy tu předchozí dokonale zapracujte do vajec – nesmíte mít v těstě hrudky mouky.

Foto: Shutterstock

Jednoduché těsto, viďte? Jakmile jej budete mít vyšlehané, rozetřete ho na plech vyložený pečícím papírem. Dbejte na to, aby těsto bylo rozetřeno rovnoměrně. Následně umístěte plech do trouby a pečte deset minut. Po upečení navlhčete utěrku či plátýnko, dokonale jej vyždímejte a umístěte na těsto. I s textilií překlopte na stůl, plech oddělejte a pečící papír ponechte. Nyní si těsto natočte tak, abyste jej z kratší strany mohli rolovat do rolády, a to i s utěrkou a papírem. Přibližně patnáct minut nechte těsto odpočívat a připravte si náplň.

Tu buď zvolíte ze šlehačky nebo klidně jakoukoli jinou. Vynikající je vanilkový či karamelový krém. Poté vezměte těsto, rozložte ho, potřete zvoleným krémem a na něj dejte na kousky nakrájené ovoce. Nyní zabalte opět do rolády a při rolování pomalu oddělávejte papír. Hotovou roládu polijte čokoládovou polevou a máte hotovo. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 rok

Roláda bude určitě dobrá,ale v předpisů píšete polohrubá mouka a při rozpisu zpracování píšete hrubá ,tak která,já bych nechala tu polohrubou