Běžná jídla, která mikrovlnka promění ve velkou hrozbu. Můžete se z nich otrávit

Mikrovlnná trouba je velkým pomocníkem. Každý ale dobře ví, že plast či hliníková fólie do ní nepatří. Málokdo ale už tuší, že i některé potraviny se při zahřívání mikrovlnami mění doslova v časované bomby. Ze zdravých jídel se postupně stávají nebezpečné pokrmy, ze kterých hrozí otrava.

Nejzrádnější na tom je, že se to týká zcela obyčejných jídel, která jsme v mikrovlnné troubě zvyklí ohřívat, aniž bychom to nějak zvlášť řešili.

Kuřecí maso

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba znát o mikrovlnných zařízeních je to, že jejich teplo ne vždy zabíjí bakterie, protože mikrovlnné záření ovlivňuje jídlo zvenčí, nikoli zevnitř. Některé bakterie přežijí opětovný ohřev. Vzhledem k tomu, že mikrovlnné trouby neohřejí rovnoměrně všechny části masa, je větší pravděpodobnost, že bakterie, jako je salmonella, v něm přežijí. V jedné studii se 30 účastníky všech deset, kteří používali mikrovlnnou troubu onemocněli, zatímco zbylých dvacet, kteří používali pánev, byli v pořádku. To ukazuje, kolik bakterií může přežít v mase při ohřevu v mikrovlnné troubě v porovnání s jinými způsoby vaření.

Mateřské mléko

Mnoho matek si zvykne zmrazit a uchovávat své mateřské mléko pro pozdější použití, což je skvělé, pokud není znovu zahřáto v mikrovlnné troubě. Mikrovlnka může nerovnoměrně ohřát láhev mateřského mléka, čímž se vytvářejí horká místa, která mohou spálit ústa a krk dítěteExistuje také nebezpečí karcinogenu, které se uvolňuje z ohřívacího plastu. Americký úřad pro kontrolu potravin doporučuje, aby mateřské mléko bylo rozmraženo a opětovně ohříváno v hrnci na sporáku nebo pomocí horké vody z vodovodu. 

Vejce natvrdo

Když je vařené vejce v mikrovlnné troubě, vlhkost uvnitř něj začne vytvářet páru, podobně jako v miniaturním tlakovém hrnci a výsledkem může být exploze. Horké vejce může dokonce vybuchnout i v ruce, na talíři nebo dokonce v ústech. Abyste zabránili přeměně vejce na páru, rozřežte jej na malé kousky před samotným ohřevem. Nebo ještě lépe, raději se úplně vyhněte ohřívání v mikrovlnné troubě.

Rýže

Podle Food Standarts Agency se může rýže v mikrovlnce někdy přeměnit na jídlo, ze kterého se můžete otrávit. V rýži se totiž nacházejí bakterie Bacillus cereus. Teplo zabíjí tuto bakterii, ale mohlo by způsobit uvolnění výtrusů, které jsou toxickéPodle zjištění v International Journal of Food Microbiology se bakterie mohou stát rezistentní vůči teplu. Několik studií potvrzuje, že jakmile rýži vytáhneme z mikrovlnky a ponecháme při pokojové teplotě, jakékoli bakterie, které obsahuje, se mohou množit a způsobit otravu jídlem.

Foto: Shutterstock

Listová zelenina

Po ohřevu v mikrovlnné troubě se přirozeně vyskytující dusičnany, které jsou jinak velmi zdravé, v zelenině mohou přeměnit na nitrosaminy, které mohou být karcinogenní. Podobně tento stav nastane při ohřevu řepy.

Chilli papričky

Když se v mikrovlnné troubě opět zahřejí chilli papričky, uvolní se kapsaicin – chemikálie, která jim dodává pálivou chuť. Chemikálie může popálit oči a hrdlo. Jedna budova v americkém Rochesteru musela být evakuována po vypuštění štiplavého pepře v důsledku ohřevu v mikrovlnné troubě. Tento stav způsobil, že obyvatelé začali kašlat a měli potíže s dýcháním.

Zpracované maso

Zpracované maso často obsahuje chemikálie a konzervační látky, které prodlužují jejich trvanlivost. Bohužel jejich ohřev v mikrovlnce by mohl ještě více zhoršit vaše zdraví. Při mikrovlnném zpracování těchto potravin bychom mohli být nevědomky vystaveni chemickým změnám, jako je oxidace cholesterolu. Studie v časopise Food Control naznačuje, že opětovné ohřívání zpracovaného masa vlivem mikrovlnného záření přispívá k tvorbě produktů oxidace cholesterolu (COP), které souvisí s vývojem ischemické choroby srdeční. 

Foto: Shutterstock, zdroje: Pubmed, Sciencedirect, UPI

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
3 let

Lol vejce z mikrovlnky bouchne v ústech XD takže si ho dám na minutku do mikrovlnky, čekám, že se za tu dobu udělá a když náhodou nebouchne, strčím ho ještě horké a ve skořápce do pusy :”””DDDDD