Bleskový houskový knedlík. Rychleji už ho neuděláte, a přitom je vynikající

Možná, že jste ještě nikdy nezkoušeli připravit pravý, nefalšovaný, domácí houskový knedlík. Nepovažujete se za takového kuchařského profesionála, proto raději knedlík koupíte v supermarketu. To se může změnit. Vyrobit houskový knedlík totiž není zdaleka taková věda, jak si myslíte. Vyzkoušejte recept, který levou zadní zvládne i úplný začátečník. Navíc to bude otázka pár minut, protože na rozdíl od přípravy klasického knedlíku, který potřebuje kynout, tento bleskový bude hotový za chviličku.

Recept na bleskový knedlík

K přípravě knedlíku nám stačí pár základních ingrediencí.

  • 3 staré (včerejší) housky
  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli
  • půl balíčku kypřícího prášku do pečiva

Housky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, sůl, vodu a rozšlehané vejce. Těsto vařečkou zpracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Z těsta vytvarujeme dvě menší šišky (nebo jednu větší) a vložíme do osolené vroucí vody. Použijeme dostatečně velký hrnec, knedlík nabyde. Zvolna vaříme cca 20 minut. Jakmile je knedlík hotov, vyndáme ho, a ještě horký nakrájíme.

Foto: Shutterstock

Jak krájet knedlík?

Domácí, čerstvě uvařený knedlík nožem nenakrájíte. Buď si můžete pořídit kráječ na knedlíky, anebo si vystačíte s obyčejnou, pevnou nití. Tu podvléknete pod knedlík, nahoře překřížíte a zatáhnete. Plátek knedlíku se vám ukrojí, nit se vysvobodí a vy můžete pokračovat dál.

Historie knedlíku

Knedlík do české a celé středoevropské kuchyně patří. Zajímá vás, odkud se vzal? Slovo knedlík ve středověku označovalo kuličky či šišky masa smažené na sádle. V 17. století se pak jako základ začala užívat mouka, následně i brambory. Na počátku 19. století knedlíky nebyly přílohou, ale hlavním jídlem. Jako příloha se prosadily později. Dnes si bez nich nedokážeme představit hlavně guláš a tradiční vepřo knedlo zelo.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments