Nebe v hubě je sladký poklad našich babiček. S kaloriemi si hlavu nelámaly

Nebe v hubě je luxusní ořechový dezert, který korunuje chuť lahodného krému a vůně medu. Máte-li zájem se blýsknout před návštěvou, rozhodně neváhejte vyzkoušet právě tenhle dezert. Vaše chuťové pohárky budou vděčné.

Co je nebe v hubě?

Jedná se o dezert složený ze dvou korpusů promazaných hustým vanilkovým krémem a zdobeným pečenými ořechy s medem. Už z popisu je jasné, že nebe v hubě nepatří mezi rychlé dezerty, u kterých se vyšlehané těsto nalije na plech a za půl hodinky je hotovo. Na druhou stranu chutě jsou v tomhle receptu tak dokonale vyvážené, že výsledek stojí i za trochu námahy.

Jdeme na to!

Na nebe v hubě si připravíme:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 50 ml rumu

Dále budeme potřebovat:

  • 300 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 120 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce medu

Všechny suroviny kromě rumu smícháme a zpracujeme v hladké těsto. Jestliže bude příliš tuhé, můžeme přidat pár lžic mléka. Těsto necháme chvíli odpočívat. Následně z něj vyválíme dva stejně velké pláty.

Na pánvi si rozpustíme 120 g másla, přidáme cukr a následně ořechy a med. Necháme všechno spojit, dáváme pozor, aby se směs nezačala připalovat.

Rovnou z pánve ořechovou směs natřeme na jeden z plátů těsta, druhý necháme volný. Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut. Po vytažení z trouby spodní část korpusu (bez ořechů) potřete rumem.

Kdo by nemiloval kombinaci medu a ořechů. / Foto: Shutterstock

Na krém si připravíme:

  • 300 ml mléka
  • 1,5 lžičky solamylu
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Smícháme mléko, solamyl a vanilkový cukr a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a přidáme k pudinkové směsi. Je opravdu velmi důležité, aby byl pudink zchladlý na pokojovou teplotu, jinak se krém po přidání másla srazí. Vyšleháme do hladkého, velmi hustého krému.

Krém nanášíme na spodní plát a následně zakrýváme plátem s medovo-ořechovou směsí. Celý dezert je nutné nechat následně zatuhnout v chladnu.

Pokud se bojíte pustit se do dezertu, zkuste se podívat na video recept a uvidíte, že to hravě zvladnáte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Youtube

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments