Bramboráky podle Pohlreicha. Šéf je má nejlepší, zatímco lidé tvrdě chybují

Najde se tu vůbec někdo, kdo by neměl rád bramboráky? Když jsou dokonale dochucené a dozlatova vypečené, neodolá jim snad nikdo. Aby však byly takové, jak mají být, je nutné vyvarovat se základních chyb a dát si na jejich přípravě záležet. Potom se z nich stane skutečná pochoutka.

Bramboráky jako česká klasika

Bramboráky se z našich jídelníčků trochu vytrácejí ze dvou důvodů. Nikoho nebaví škrábání a strouhání brambor a ani dlouhé smažení jednotlivých bramborových placek není nic zábavného.

Navíc se jedná o hodně mastné jídlo, které se vymyká kalorickým tabulkám. Čím méně je však děláme, tím více si na nich pochutnáme ve chvíli, kdy se rozhodneme se do jejich přípravy pustit.

Pozor na brambory, jaké vybíráte

Pro přípravu bramboráků jsou vhodné brambory varného typu C. Obsahují dostatek škrobu, který pomáhá těsto spojit a udržet pohromadě.

Je zvykem brambory strouhat najemno, ale můžeme asi jednu třetinu z nich nastrouhat i nahrubo. Bramborák pak bude krásně spojený, ale větší kousky brambor podpoří jeho křupavost.

Foto: Shutterstock

Jednoduchý recept na bramboráky

Možná se bude zdát jako překvapení, že na receptu Zdeňka Polhreicha na bramboráky není nic složitého. Jde o jednoduchý základní recept.

Z nastrouhaných brambor vymačkáme šťávu, kterou pustily, a přidáme k nim vejce a koření v podobě soli, pepře, majoránky a česneku. Následně přisypeme hladkou mouku a vypracujeme bramborákové těsto. Můžeme přilít trochu mléka.

Bramboráky by se měly smažit na sádle, to jim dodá tradiční chuť, bez které nejsou, jak mají být. Je vhodné z nich ještě zatepla vysát papírovou utěrkou přebytečný tuk, aby nebyly příliš mastné a těžké do žaludku.

Co přidat k bramborákům

Dobře vypečené bramboráčky jsou dobré i samy o sobě. Mezi tradiční úpravy patří bramborák doplněný kysaným zelím a uzeným masem (vždyť kdo by v klasické hospodě pohrdl cmundou po kaplicku). Bramboráčky jsou také vynikající přílohou k různým masovým směsím, ideálně se k nim hodí něco pikantního. A v neposlední řadě je můžeme naplnit – třeba vepřovým masem, nebo zeleninou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
2 let

Ještě Láďa Hruška a jsou Pat a Mat pohromadě. 🤣

Pepa
Pepa
2 let

Patlala matlala! Toto by měly být správné bramboráky? Neumí ani tak jednoduchou věc dát a udělat vše jak se má! Prý šéfkuchař! Šéfpatlal!

Toky
Toky
2 let

Placky bez kmínu? Polreichu, Polreichu, vrať se do lavic.

Lenka
Lenka
2 let
Reply to  Toky

Já taky nedávám kmín. A chutnají všem. Ale už z nich nevymačkávám škrob.

Prd
Prd
2 let
Reply to  Toky

Pohlreich nikdy neuměl vařit.