Červená řepa je vitamínová bomba, která snižuje krevní tlak. Připravit se dá na mnoho způsobů, dokonalá je třeba v sekané

Věděli jste, že červená řepa patří do stejné čeledi společně s mangoldem a špenátem. Konzumovat můžete kromě kořene červené řepy i její listy, které mají na rozdíl od sladkého kořene hořkou chuť.  Ačkoli řepu koupíte v obchodě po celý rok, řepa je nejsladší a nejjemnější během hlavní sezóny, která například v Anglii trvá od června do října. Zatímco dědičné odrůdy, jako je bílá a žlutá řepa, vypadají dobře na talíři, pouze červená řepa obsahuje betacyanin, který je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky.

Nejdůležitější zdravotní přínosy červené řepy

1. Protirakovinné vlastnosti

Rostlinným pigmentem, díky kterému má červená řepa purpurově karmínovou barvu, je betacyanin. Jedná se o silné činidlo, o kterém se předpokládá, že pomáhá potlačit rozvoj některých typů rakoviny, včetně rakoviny močového měchýře. Navíc je to silný antioxidant. Jako prevence rakoviny se řepa doporučuje konzumovat (nebo šťáva z ní) alespoň jednou týdně.

2. Snižuje krevní tlak

Červená řepa je přirozeně bohatá na dusičnany, díky čemuž je šetrná k srdci, a proto se doporučuje pacientům s hypertenzí. Dusičnany pomáhají zlepšit průtok krve tím, že uvolňují krevní cévy, snižují ztuhlost tepen a podporují dilataci, která potenciálně snižuje krevní tlak. Snížení krevního tlaku je prospěšné pro prevenci srdečních onemocnění a mrtvice.

3. Může zlepšit výkon při cvičení a podpořit hladinu energie

Šťáva z červené řepy je hodně populární od doby, kdy se zlatý paralympijský medailista David Weir nechal slyšet, že za tajemstvím jeho úspěchu stojí panák šťávy z červené řepy.

Studie to podporují zjištěními, že když sportovci přidají do svého režimu šťávu z červené řepy, může to podpořit vytrvalost při cvičení a zlepšit výkon. Napomáhá také regeneraci, protože když jsou svaly v klidovém stavu, dusičnany obsažené v červené řepě pomáhají přivést více kyslíku do svalových buněk, což pomáhá svalům se efektivněji zotavovat. Pro nás ostatní může být zařazení červené řepy do našeho jídelníčku energetickou podporou, kterou zejména nyní v podzimních měsících oceníme.

4. Podporuje zdravé trávení

Červená řepa je jedním z nejbohatších zdrojů glutaminu, aminokyseliny, která má důležitou úlohu také při detoxikaci a udržování dusíkové rovnováhy v organismu. Aminokyseliny jsou nezbytné pro zdravou rovnováhu našich střev. Jsou také bohaté na vlákninu, která kromě podpory funkce střev pomáhá podporovat bakterie prospěšné pro naše střeva.

5. Působí protizánětlivě

Červená řepa byla zařazena mezi 10 nejsilnějších antioxidačních druhů zeleniny. Bylo prokázáno, že betalainové sloučeniny, zodpovědné za červenou barvu kořene, mají vysoké antioxidační a protizánětlivé schopnosti. To znamená, že pomáhají chránit buňky před poškozením a mohou být užitečné v boji s nemocemi jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Foto: Shutterstock

Chemické složení a hlavní přínosy pravidelné konzumace.

Rostlina obsahuje velké množství vitamínu C, vlákniny, glukózy a pektinů, také obsahuje vitamíny B. Obsah sacharózy je 6 % a glukózy 14 % z celkového složení. Červená řepa ale obsahuje i další složky jako například kyselina jablečnou, citrónovou a šťavelovou. Její složení je bohaté zejména na následující chemické prvky: síru, mangan, železo, draslík a jód.

  • Zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému.
  • Posiluje a čistí krevní cévy.
  • Přispívá k hojení jater a zbavuje ho škodlivých látek.
  • Díky velkému obsahu stopových prvků a vitamínů a posiluje imunitní systém.
  • Má výrazné antioxidační vlastnosti.
  • Snižuje krevní tlak, a proto se doporučuje pacientům s hypertenzí.
  • Šťáva z řepy má protizánětlivé vlastnosti, přispívá k efektivní léčbě infekčních chorob.
  • Vylepšuje paměť.
  • Zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi.

Je červená řepa vhodná pro každého?

U malé části populace, může konzumace červené řepy způsobit zabarvení moči a stolice dočervena, jedná se o zcela neškodný jev, který lékaři nazývají beeturie. Jedinci s anamnézou ledvinových kamenů by se měli vyhýbat nadměrné konzumaci potravin s vysokým obsahem oxalátu, jako je červená řepa.

Nemají vaše děti červenou řepu rády? Přinášíme vám podzimní recept na zdravější verzi sekané s červenou řepou, po které se budou jen olizovat.

Co budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa dle chuti (my použili hovězí mleté maso);
  • 300 g uvařené červené řepy;
  • 150 g kadeřávku;
  • 1 vejce;
  • 2 stroužky česneku;
  • 100 g kukuřičné strouhanky;
  • sůl, pepř, majoránka.

Postup:

  • Červenou řepu nastrouháme najemno, zbavíme ji přebytečné vody.
  • Kadeřávek nakrájejte na drobné kousky.
  • Česnek prolisujte.
  • Všechny ingredience smíchejte dohromady. Mleté maso, vejce, nastrouhanou červenou řepu a pokrájený kadeřávek.
  • Přidejte kukuřičnou strouhankou. Pokud je sekaná stále hodně „mokrá“ a nejde vytvarovat, nebojte se přidat strouhanku.
  • Přidejte prolisovaný česnek, koření dle chuti a vytvarujte sekanou.
  • Přendejte do pekáčku, podlijte 50 ml vody.
  • Pečte na 180 C po dobu 20 minut přiklopené. Po dvaceti minutách odklopte a pečte dalších 25 minut. Pokud se voda z pekáčku vypaří, nebojte se znovu podlít.

Podávejte ideělně s bramborami, nebo bramborovu kaší.

Dobrou chuť.

Foto: aazdravi.cz

Foto: Shutterstock / aazdravi.cz, zdroj: bbcgoodfood.com

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments