Češi dělají při smažení řízků základní chyby. Pořád se to nenaučili správně

Smažené řízky k české kuchyni neodmyslitelně patří. Objevují se na našem stole o svátečních dnech, kdy si je vychutnáváme s rodinou. Každý preferuje jiný typ, někdo dává přednost libovému kuřecímu a jiní nedají dopustit na vepřové. I u přípravy řízků jde udělat chyby, díky kterým nemusí být řízky dobré, jak by být mohly.

Nechte je chvilku při pokojové teplotě

Než se pustíte do obalování a smažení, měli byste řízky vyndat z lednice a nechat je 30 minut na lince. Díky pokojové teplotě se maso tak rychle nevysuší a bude chuťově mnohem lepší.

Naklepávejte opatrně

Jednotlivé plátky masa by měly být 10–12 mm silné. Pokud máte možnost nechat si je připravit u řezníka, je to nejlepší varianta. Při naklepávání buďte opatrní, u kuřecích řízků stačí jen několik jemnějších klepnutí z každé strany. Vepřové byste měli naklepávat pouze z jedné strany.

Nepoužívejte hladkou mouku

Při obalování většina lidí používá hladkou mouku. Mnohem lepší je polohrubá nebo hrubá. Trojobal bude držet lépe, a tento typ mouky lépe vsákne přebytečnou vodu z řízků.

Foto: Shutterstock

Smažte na rozpáleném oleji

Počkejte si, až pánev bude pořádně rozpálená. Pokud řízek vložíte do studeného oleje, nasákne strouhankou a připálí se. Nepokoušejte se smažit větší množství řízků naráz – olej se pak ochladí a řízky nebudou tak křupavé, jak by měly být. Rozhodně je nesmažte na másle, jelikož se přepaluje. Můžete použít sádlo, přepuštěné máslo nebo řepkový olej. Přepuštěné máslo je chuťově nejlepší, na druhou stranu jde o nejdražší způsob přípravy.

Nešetřete na oleji

Další prohřešek se týká opakovaného používání oleje. Na to pozor, s každým dalším smažením na stejném oleji kvalita oleje klesá, a navíc se v něm pak vytvářejí zdraví škodlivé sloučeniny. Je vhodné na každé smažení použít čerstvý olej.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

A já se to ani “správně” učit nechci – budu si smažit řízky, jak mně chutnají 😛