Češi začali do vývaru přidávat banány. Až zjistíte proč, budete to dělat také

Chystáte se vařit hovězí vývar, ale nemáte na jeho přípravu příliš mnoho času? S pomocí jednoduchého, i když velmi neobvyklého triku docílíte toho, že maso bude měkké za pár minut – a jako bonus si ponechá i skvělou chuť!

Založte vývar s banánovými slupkami

Je to trik, který k nám přišel z Asie. Aby si hovězí maso zachovalo masitou a šťavnatou chuť, vaří ho zdejší šéfkuchaři nejdříve s banánovými slupkami. Dáte hovězí na vývar do vody a přidáte banánové slupky, zhruba dvacet minut vaříte společně. Za tu dobu maso rychle změkne. Pak už slupky můžete vyndat a přidat klasickou kořenovou zeleninu, kterou do vývaru dáváte běžně.

Díky tomuto triku nemusíte vývar táhnout dlouhé hodiny a maso si zároveň zachová svou chuť, která se jinak dlouhým vařením vytrácí.

Před tím, než slupky do vývaru vložíte, nezapomeňte je pořádně vydrhnout. K pěstování banánů se velmi často využívají chemické postřiky, a ty si do polévky určitě vyvařit nechcete!

Banánová polévka

Nemusíte používat jen banánové slupky, můžete si zkusit z banánu udělat polévku! Našim uším se to může zdát hodně exotické, ale třeba takovému pokrmu přijdete na chuť.

Foto: Shutterstock

Na másle a cibuli osmahněte kousky banánu, můžete přidat na kostičky nakrájené jablko. Přidejte kari a můžete také dosypat špetku chilli koření, zázvoru či nějaké ostřejší směsi. Následně zalijte silným vývarem, povařte a po rozmixování přidejte smetanu.

Velmi neobvyklá chuť vás nejspíš překvapí, ale možná se k ní budete vracet znovu a znovu!

Další využití banánových slupek

Banánové slupky byste rozhodně neměli vyhazovat! Skvěle se hodí také jako hnojivo pro pokojové i zahradní rostliny. Můžete slupky jednoduše zahrabat do zeminy a nechat rostliny, aby si z nich braly živiny, nebo je můžete nechat vylouhovat v zálivce.

Můžete tak slupky ekologicky zlikvidovat a zároveň je ještě využít ke svému prospěchu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments