Česká čína podle šéfkuchaře Pohlreicha. Toto jídlo může být opravdu dobré, když ho nezkazíte jako obvykle

Nikdo nepohrdneme naší českou čínou, která potěší každého člena rodiny. Sice nemá s tou původní nic společného, ale komu to vadí, že? Většina lidí ji vaří jako obyčejnou rychlovku během všedních dní. Jestli byste ji chtěli trochu ozvláštnit, můžete zkusit recept podle šéfkuchaře Pohlreicha.

Seznam ingrediencí

  • 600 g krůtích prsou
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky kvalitního kečupu
  • špetku sladké mleté papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • jeden bílek
  • pórek
  • 100 g loupaných mandlí, lze koupit už nakrájené na hranolky

Postup

Ze všeho nejdříve je potřeba naložit maso. Krůtí nakrájejte na menší nudličky. Osolte, přidejte sypké ingredience, tedy kmín a papriku, a poté všechny mokré – hořčici, kečup, sójovou omáčku a bílek. Uložte na noc do lednice.

Druhý den překrojíte pórek napůl a nakrájíte na tenká půlkolečka. Na pánvi opečte mandle a nasypte je do misky. Maso opečte na slunečnicovém oleji cca 7–12 min do zlatova. Olivový olej nepoužíváme v kombinaci s kari, protože už olej samotný je dost aromatický a chuť kari by mohl přebít. Asi 3 minuty před koncem vaření přidejte pórek. Bude tak hezky křupavý. Nakonec ozdobte mandlemi.

Foto: Shutterstock

Jak na rýži

Čína je hotová, podáváme s rýží. Jak uvařit rýži jinak, než z pytlíku? Snadno ji připravíte v rýžovaru. Stačí ji propláchnout v sítku anebo v misce, nasypat do rýžovaru společně s vodou, solí a olejem, ghí nebo máslem, zapnout a rýže se vám uvaří sama. Solí nešetřete. Po uvaření bude rýže vypadat příliš mokrá a rozvařená. Musíte ji jemně načechrat vidličkou a nechat 5 min odpočinout. Tak vytvoříte krásně nadýchanou rýži.  

Nemáte-li rýžovar, nezoufejte. Nasypejte do misky hrnek rýže, ideálně dlouhozrnné, a zalijte teplou vodou z kohoutku. Promíchejte a uvidíte, jak se z rýže začne uvolňovat škrob. Postup opakujte ještě 3x. Poté nasypejte do sítka a nechte oschnout.

Rozpalte lžíci másla nebo oleje v hrnci, osmažte rýži cca 2 min tak, aby zrníčka zprůhledněla. Pak zalijte hrnečkem a půl vody, osolte, přiveďte k varu. Nechte vařit na nejnižším stupni cca 15 min. V průběhu vaření kontrolujte. Pokud se voda vypaří, zalejte ji horkou vodou z rychlovarné konvice. Po uvaření ji jemně prohrábněte vidličkou a můžete podávat.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments