Chléb a pečivo již brzy razantně zdraží, řekl pekař. Proč je to skvělá zpráva?

Současné zdražování prakticky veškerého zboží má i své světlé stránky, jakkoliv je někdy obtížné je vidět. Pochopitelně to také neplatí plošně a v každém případě. Je ale pravdou, že zejména v případě potravin, a pečiva obzvlášť, se v důsledku výrazného zdražení dostaví pozitivní efekt, kterého jsme se dlouho snažili docílit jinými způsoby.

Pečivem se hodně plýtvá

Lidé si totiž zvykli na to, že jsou v České republice chléb a rohlíky extrémně levné. Jakoby zde platilo nějaké právo, že tyto položky musí být téměř zadarmo, protože je jednoduše potřebuje každý. To je sice pravda, ale na druhé straně to vedlo k nebývalému plýtvání.

Jen si sami sáhněte do svědomí, kolikrát jste si koupili několik pytlíků doslova plných rohlíků, protože každý stál po koruně a vy jste nemuseli řešit, zda jich náhodou deset nevyhodíte.

Kolikrát jste si koupili pro jistotu celý bochník chleba, přestože jste věděli, že by vám bohatě stačila i půlka? A pak jste tu druhou půlku vyhodili, jak se dalo čekat, a koupili si raději čerstvý.

Foto: Shutterstock

Přijde velké zdražení

Podle předsedy svazu pekařů cena těchto položek poroste i dále, přestože už teď se od začátku roku významně zvýšila. Pekaři však do cen stále nepromítli veškeré náklady. To teprve přijde. Pak může chléb jednoduše stát 60 korun a rohlík šest korun. Ten čas zřejmě přijde již velmi brzy.

A to bude také důvod, proč lidé pečivem skutečně přestanou plýtvat. Málokdo v tom zřejmě uvidí pozitivum, ale z hlediska zásobení celého světa dnes nedostatkovou pšenicí to je skutečně dobrá zpráva.

Lidé takto možná zjistí, že zase tolik rohlíků a chlebů nepotřebují. Budou jich kupovat méně. Celkově si sice zřejmě asi něco připlatí, ale ve výsledku by to nemusely být takové výdaje navíc.

Komentář Petra Vavrenky

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Stálý redaktor magazínu AAzdravi.cz. Celý život se zajímá o zdravý životní styl, jehož efekt na spokojený život ho nepřestává fascinovat.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
11 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka
Zdenka
1 měsíc

Je spousta lidí, kteří se snaží zužitkovat všechno jídlo, ale i spousta těch, co plýtvají… Zdražení povede k tomu, že lidé budou kupovat pečiva méně, pekaři budou naříkat, že mají malé tržby a budou muset opět zdražovat….

Petr
Petr
1 měsíc

Pujde jedno s druhym zdrazi pecivo,lide budou mene kupovat a tim pádem klesne i vyroba a co pak s pekari kde jich bylo potreba drive napriklad 5 budou potreba jen 3

Last edited 1 měsíc by Petr
Lenka
Lenka
1 měsíc

A plno lidí, teď místo tří rohlíků nekoupí ani jeden a raději vynechají jedno celé jídlo denně a to i v případě svých dětí, protože nebudou mít na základní potraviny peníze….
Ale tak hlavně že se dle vás nebude plýtvat.

Iris
Iris
1 měsíc
Reply to  Lenka

Moje matka má 82 let – 2x týdně jí vozím nákup mj. 3 rohlíky – tj. 6 rohlíků týdně – pokaždé odvážím 2 rohlíky někdy i 3 – doma je suším. Nedovolím si staré paní ty rohlíky pravidelně nedodat – co kdyby dostala hlad (obědy jí denně vozí) – je to plýtvání nebo není…

Lenka
Lenka
1 měsíc
Reply to  Iris

já si koupím 3 rohlíky a sním 3 rohlíky… mám koně, takže pokud něco nesním usuším a dám jim, případně si udělám strouhanku… ve chvíli kdy danou věc jakkoliv spotřebuji, byť usušením, a nevyhodím do koše, plýtvání to není.

Giotta
Giotta
1 měsíc

Prosím vás, on někdo vážně vyhazuje jídlo ? Nevěřím tomu.

Iris
Iris
1 měsíc
Reply to  Giotta

Vyhazuje – fakt – a jaká kvanta! Taky jsem tomu nevěřila, ale kolega bydlí v paneláku a stačilo se podívat do kontejnerů na odpadky a nejen po svátcích (Vánoce, Velikonoce) je to hnus.
U nás se vyhazuje jen to, co zplesniví – to nejde dát ani zvířatům – a to se snažím, aby nic nezplesnivělo, ale v létě se tomu občas nevyhnu.

Jarda
Jarda
1 měsíc
Reply to  Giotta

Bohužel ano pečivo co supermarkety neprodají de do spaloven místo toho aby ho darovali potřebným

Iris
Iris
1 měsíc

Nespotřebované pečivo suším pro slepice a králíky – mně se plýtvání jakýmkoli jídlem nikdy netýkalo a netýká.

Dagmar
Dagmar
1 měsíc
Reply to  Iris

Jsem vdaná 44 let. Od babičky jsem odkoukala lecjaké šetřící fígle, sbírám nejrůznější kuchařky a v těch válečných je tolik dobrých rad a nápadů…… Z chleba a pečiva, a nejen z nich, lze následně udělat spoustu dalších dobrých jídel, stačí zapřemýšlet, něco dodat, poupravit a hned je po plýtvání. Tím spíš, když jsme jen sami dva s manželem a kdo vaří, dobře ví, jak nesnadno se někdy člověk strefí do pouhých dvou porcí…. Stačí přemýšlet a nevyhodíte ani slupky ze zeleniny, nejen chleba a pečivo.

Iris
Iris
1 měsíc
Reply to  Dagmar

Mně děda s babičkou vychovali a dodnes používám babčiny recepty.
Vždycky jsme měli doma zvířata, která dostávala zbytky z kuchyně – nevyhodilo se nic. Dneska tyto zbytky dávám přes plot kamarádce, ale jak to vypadá, asi brzy obnovím chov slepic a králíků.