Chléb vydrží čerstvý mnohem déle, než si myslíte. Díky tomuto triku chutná i po týdnu jako nově koupený

Čerstvý chléb je svou křupavostí a nezaměnitelnou chutí skutečnou pochoutkou. Již druhý den ale jeho chuť tak vábivá není. Myslet si, že nám bude chutnat po celý týden, je většinou nesmysl. skutečně to ale jde. Jak na to?

Celozrnný, tmavý, nebo klasický bochník chleba

Chléb je základ mnoha pokrmů, které si přes den dáváme. Je přitom jedno, zda je ve vaší oblibě celozrnný chléb s množstvím užitečných živin a látek, nebo zda si nejvíce pochutnáte na klasickém pečivu. Večeře, snídaně, svačiny – to vše si bez chlebu neumíme představit. Mnohdy se používá i jako příloha k některým hlavním pokrmům.

Již po pár dnech ale chleba tvrdne a vysušuje se. Sice jej můžeme následně použít do strouhanky, nebo jako základ některého ze zapékaných receptů, je to ale velká škoda. Jak to udělat, aby se z vašeho lahodného bochníku nemusely stát krutony do polévky nebo salátu?

Oblíbená zelenina pomůže zachovat čerstvost chlebu

Kdo o této variantě slyší poprvé, bude zřejmě překvapen. Pro to, abyste si uchovali dlouhou trvanlivost chlebu, vám totiž poslouží celer. Možná to zní trochu překvapivě, ale je tomu skutečně tak. Celer je nejen oblíbená potravina, ale také bylinka. A významný přírodní konzervant.

Francouzský pekař Bernard Menaud se již dlouhá léta snaží o to, aby bylo jeho pečivo nejvyšší kvality a aby si na něm jeho zákazníci vždy pochutnali. Proto používá celer jako konzervant chleba. Pečivo není vysušené, eliminuje se vznik plísně.

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Trik s celerem je velmi snadný. Stačí, když k bochníku chleba přidáte jeden výhonek celerového listu. Následně tuto super dvojku uzavřete do vzduchotěsného sáčku, nebo ji umistěte do chlebníku. Když se celer ocitne v přítomnosti voňavé nádhery, začne se z něj postupně uvolňovat vlhkost. Ta oživuje čerstvost chleba.

Není to ale jen celer, kdo umí tyto divy. Podobnou službu vám ochotně vykoná i půlka jablka, nebo silný plátek bramboru.

Prodlužte trvanlivost svého pečiva pomocí přírody.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Chléb ze supermarketu není žádná pochoutka, ale blivajz. Chleba z pekárny stačí nechat vychladnout, vložit do papírového sáčku nebo lněné utěrky a strčit do chlebníku. Vydrží v dobrém stavu týden (déle nevydrží, protože se sní…)