Cholesterol sníží už za 5 dní. Překvapení vědci našli olej, který je ještě lepší než olivový

Přestože je olivový olej dosud považován za ten nejzdravější vůbec, vědecké poznatky jdou kupředu a tato stálice by se mohla již brzy změnit. Nová zjištění totiž ukazují na ještě prospěšnější a zdravější olej, který má významný vliv na lidský organismus.

Změny přišly velmi rychle

Studie uveřejněná v časopise Nutrition Research odhalila více než zajímavé poznatky. Strava s důrazem na jeden dosud opomíjený olej vedla ke snížení hladiny cholesterolu už v průběhu několika málo dní.

Vědci ve své studii srovnávali olivový a bavlníkový olej na hladinu cholesterolu a triglyceridů. Účastnili se jí dospělí muži ve věku od 18 do 45 let, kteří po dobu pěti dní konzumovali stravu bohatou na jeden druh oleje.

Ukázalo se, že olivový olej neměl na hladinu cholesterolu prakticky žádný vliv. To ale nelze říct o bavlníkovém oleji. U dobrovolníků, kteří byli zařazeni do skupiny, jež dostávala stravu s tímto olejem, byl po pouhých 5 dnech zjištěn pokles LDL cholesterolu, který je považován za ten špatný, o celých 15 %. Hladina triglyceridů klesla o 30 %. Naopak hladina dobrého cholesterolu HDL se zvýšila o 8 %.

Bavlníkový olej se vyrábí jako vedlejší produkt bavlny. / Foto: Shutterstock

Velmi zdravý olej

Je opravdu překvapivé, že u diety s bavlníkovým olejem jsme pozorovali tak velké změny. Vidíme opravdu hodně změn ve velmi krátkém čase. Je to vzrušující,” uvedla s nadšením jedna z autorek studie, Jamie Cooper.

Podle expertů zřejmě hrála klíčovou roli kyselina dihydrosterulínová, která tvoří mastnou kyselinu v bavlníkovém oleji. Ta totiž brání hromadění triglyceridů v těle. Když se přitom triglyceridy nahromadí v krevních cévách, mohou způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici. Velmi nebezpečnou kombinací je potom vysoká hladina triglyceridů a špatného cholesterolu.

Bavlníkový olej je lisován ze semen bavlníku, tedy vedlejšího produktu při výrobě bavlny. Tento olej má také méně trans mastných tuků a představuje tak skutečně zdravou volbu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Science Direct

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments