Nejlepší oleje na smažení. Nevytvářejí karcinogeny a udrží kvalitu. Lidé ale většinou používají ty špatné

Smažená jídla patří mezi nejoblíbenější vůbec. Bohužel ale také platí, že jsou těmi nejméně zdravými. Jejich příliš častá konzumace se může skutečně neblaze podepsat na zdraví našeho organismu. A to obzvlášť tehdy, pokud ke smažení používáte nevhodný olej. Naopak kvalitní olej dokáže řadu negativ této přípravy jídla kompenzovat a přinejmenším ho ještě nezhoršuje.

Experti na zdravou výživu každopádně doporučují smažená jídla konzumovat co nejméně, protože zvyšují riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob, cukrovky či obezity. Smažená jídla zároveň ztrácí svou vodu a namísto ní absorbují tuk, což z nich dělá skutečnou kalorickou bombu. K tomu dochází zejména tehdy, když používáte nesprávný tuk.

V případě, že je teplota nízká, dojde k průniku oleje do jídla, které jím nasákne. Pakliže je příliš vysoká, olej se přepálí a začínají vznikat karcinogenní látky. Ke smažení však dochází při vysokých teplotách, kdy je výběr oleje klíčový. Ty nejlepší oleje totiž obsahují velké množství nenasycených tuků a mají vyšší kouřový bod. Pro smažení je přitom nejvhodnější teplota mezi 176 a 190 stupni v závislosti na vybraném oleji.

Kokosový olej

Odborníci se shodují v tom, že kokosový olej je zřejmě tou nejlepší volbou k přípravě smažených jídel. Existují studie, podle kterých jeho kvalita zůstává stejná i po osmi hodinách smažení na 180 stupňů, což je skutečně úctyhodný výkon. Kokosový olej obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin, díky čemuž je velmi odolný vůči varu. Zároveň pomáhá likvidovat škodlivé bakterie. Tento olej je vhodným pomocníkem při hubnutí. Pamatujte také na to, že ho vzhledem k jeho charakteristikám stačí jen malé množství. Pokud to s ním přeženete, může být spíše škodlivý.

Foto: Shutterstock

Olivový olej

Tento olej je velmi odolný vůči teplu a plný nenasycených tuků. Podle jedné studie může být olivový olej zahříván nepřetržitě po dobu čtyřiadvaceti hodin. To jediné, co se v průběhu tohoto dlouhého času může stát, je změna chuti připravovaného jídla. Kouřový bod olivového oleje je někde mezi 180 až 200 stupni. Obvykle se tak doporučuje spíše pro využití ve studené kuchyni.

Sádlo

Ačkoliv sádlo nepatří mezi rostlinné oleje, nýbrž živočišné tuky, vlastně je skvělým důkazem toho, že osvědčené postupy fungují. Smažily na něm už naše babičky a ideálním prostředkem k této přípravě jídla je i dnes. Kvalita sádla se však může lišit podle toho, jak byla zvířata krmena. Hodí se využít takové sádlo, které pochází ze zvířat, jež dostávala kvalitní krmení. Sádlo je také možné skladovat velmi dlouho.

Avokádový olej

Překvapivě také avokádový olej je dobrou volbou pro přípravu smažených jídel. Jeho nenasycené tuky jsou velmi prospěšné. Výhodou tohoto oleje je vysoký kouřový bod, který může dosáhnout až 270 stupňů. Jen tak se vám tedy přepalovat nebude.

Jaké oleje nepoužívat

Uvedli jsme si oleje, které jsou vhodné ze zdravotního hlediska, protože neprodukují karcinogeny. Při smažení byste se měli vyhýbat těm olejům, které obsahují vysoké hladiny omega-6 mastných kyselin a naopak nízké hladiny omega-3 mastných kyselin. To jsou však paradoxně ty oleje, které se ke smažení používají nejčastěji. Jde o řepkový, slunečnicový, kukuřičný, sezamový či s´ojový olej. Jejich výhodou je nízký kouřový bod. Je však otázkou, zda za to opravdu stojí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
26 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marian
Marian
1 měsíc

ja použivam taky,ktory je prave najlacnejši