Cibulačka podle Jirky Babicy. Vymyslel nejlevnější a nejchutnější verzi. Kam se na ni hrabou ostatní

Nastupující jaro už nás vítá modrým nebem a optimistickým svitem slunce, nicméně země je ještě studená a mnozí z nás se ještě rádi schovají někam dovnitř do tepla. Následující článek vám přináší rychlý recept na zahřátí – cibulačku.  

Polévka z karamelizované cibule je klasické francouzské jídlo. Původ této polévky sahá však ještě dál až do antického Řecka a Říma. Oblíbenost tohoto pokrmu se udržela až dodnes právě kvůli levné plodině – cibuli. Na polévku nebudete potřebovat nic extra. Inspirujte se počeštěnou verzí Jiřího Babicy. Základ je cibule a vývar.

Seznam ingrediencí

  • 3 cibule
  • 80 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 4 veky
  • sůl, pepř, majoránka

Postup

Oloupejte cibuli, přepulte a nakrájejte na tenké proužky. Nechte na másle zkaramelizovat do hněda. Chce to trpělivost, ale výsledek stojí za to. Ke konci opékání cibule přidejte najemno nasekaný česnek a nechte ho na chvilku rozvonět. U česneku buďte opatrní, pokud se přepálí, jídlo zhořkne.

Poté zalijte cibuli vývarem. Vývar můžete použít prakticky jakýkoli, co máte zrovna doma po ruce. Vždycky to bude trochu jiné, ale pořád dobré. Přidejte sůl, pepř a majoránku. Pokud máte doma čerstvou petrželku, můžete jí ke konci vaření přidat také.

Podáváme s opečenou bagetkou nebo vekou, na které necháme rozpustit sýr.

Foto: Shutterstock

Další varianty cibulačky

V klasickém francouzském receptu se do cibulačky přidává bílé víno, které polévce dodá náležitý šmrnc. Dále Francouzi místo majoránky přidávají tymián a rozmarýn. Tyto bylinky jsou snadno dostupné i u nás.

Vliv na zdraví

Cibulačka má pozitivní vliv na zdraví. Spojení cibule a majoránky je účinné hlavně proti kašli. Cibule působí antibakteriálně, zbavuje nás nachlazení, bolesti v krku. Obsahuje hodně vitaminu C pro lepší imunitu a vitaminy skupiny B, které posilují naše nervy a dělají hezčí pleť i vlasy. Zkrátka, chutná skvěle a zahřeje na těle i duši.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Přísahám, že na toto se hrabat fakt nebudu 😀