Co je naprosto nutné přidat do míchaných vajíček a téměř nikdo o tom neví

Těžko si představit oblíbenější snídaňové jídlo, než jsou právě míchaná vajíčka. Ta totiž dokáží odvést skvělou službu v tom, že vás výborně nasytí a kromě toho si na nich ještě pochutnáte. To pochopitelně jen tehdy, pokud jsou dobře připravená. Musí být krémová, propečená tak akorát a výborně ochucená. To z jednoduchého jídla dělá už docela kumšt.

Velké rozdíly mezi vajíčky

Určitě sami dobře víte, jak moc rozdílná mohou míchaná vajíčka být. Někdy svou porci sotva dokážete dojíst, protože vám prostě nechutnají a lepí se vám na patro, jindy byste si klidně několikrát přidali.

Velkým nešvarem v Česku připravovaných vajíček je to, že jsou velmi často naprosto vysušená. Lidé jakoby se obávali, aby nebyla syrová, a tak je udělají raději skrz naskrz. To je ovšem chyba, míchaná vajíčka mají být trochu tekutá a krémová.

Abyste toho docílili, je třeba je připravovat na mírném plameni. Jako tuk je ideální zvolit máslo. Míchat byste neměli jen tu a tam, nýbrž po celou dobu, pomalu a soustavně. Tím docílíte dokonalé konzistence jídla.

Mezi správné postupy patří také příprava nad vodní lázní. Tam je třeba počítat s tím, že to trvá o něco déle, ale zároveň je menší pravděpodobnost, že vajíčka dočista vysušíte. Obvykle je takto jednodušší dosáhnout toho, aby byla krásně hladká a tekutá, ale zároveň hotová.

Foto: Shutterstock

Co nesmí chybět

Lidé se při přípravě míchaných vajíček drží starých postupů, které nechtějí ani za nic opustit. Ve světě už jsou ale napřed. Zcela běžně tak do míchaných vajíček přidávají majonézu, která jim dodá fantastickou chuť. Zároveň pak budou vláčnější.

Stačí přitom přidat jednu lžíci majonézy, nemusíte se tedy obávat vlivu na kalorickou hodnotu pokrmu. Dbejte nicméně na to, aby majonéza byla co možná nejkvalitnější. Ideálně ta, kterou si sami vyrobíte doma. Uvidíte, že ten rozdíl ihned poznáte.

Míchaná vajíčka se dají vylepšit celou řadou způsobů. Je třeba si najít ten, který vám vyhovuje. Proto se nebojte experimentovat. Přípravu nad vodní lázní a majonézu už jsme zmínili. Standardní je také přidání šunky. Ovšem osvěžit je můžete také tím, že do nich nastrouháte tvrdý sýr, který se v nich rozpustí a dodá jim vynikající chuť. Pokud jde o koření, překvapivě dobře si tento pokrm rozumí třeba s chilli nebo estragonem.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

A na marmeládu jste zapomněla