Co je naprosto nutné přidat do míchaných vajíček a téměř nikdo o tom neví

Těžko si představit oblíbenější snídaňové jídlo, než jsou právě míchaná vajíčka. Ta totiž dokáží odvést skvělou službu v tom, že vás výborně nasytí a kromě toho si na nich ještě pochutnáte. To pochopitelně jen tehdy, pokud jsou dobře připravená. Musí být krémová, propečená tak akorát a výborně ochucená. To z jednoduchého jídla dělá už docela kumšt.

Velké rozdíly mezi vajíčky

Určitě sami dobře víte, jak moc rozdílná mohou míchaná vajíčka být. Někdy svou porci sotva dokážete dojíst, protože vám prostě nechutnají a lepí se vám na patro, jindy byste si klidně několikrát přidali.

Velkým nešvarem v Česku připravovaných vajíček je to, že jsou velmi často naprosto vysušená. Lidé jakoby se obávali, aby nebyla syrová, a tak je udělají raději skrz naskrz. To je ovšem chyba, míchaná vajíčka mají být trochu tekutá a krémová.

Abyste toho docílili, je třeba je připravovat na mírném plameni. Jako tuk je ideální zvolit máslo. Míchat byste neměli jen tu a tam, nýbrž po celou dobu, pomalu a soustavně. Tím docílíte dokonalé konzistence jídla.

Mezi správné postupy patří také příprava nad vodní lázní. Tam je třeba počítat s tím, že to trvá o něco déle, ale zároveň je menší pravděpodobnost, že vajíčka dočista vysušíte. Obvykle je takto jednodušší dosáhnout toho, aby byla krásně hladká a tekutá, ale zároveň hotová.

Foto: Shutterstock

Co nesmí chybět

Lidé se při přípravě míchaných vajíček drží starých postupů, které nechtějí ani za nic opustit. Ve světě už jsou ale napřed. Zcela běžně tak do míchaných vajíček přidávají majonézu, která jim dodá fantastickou chuť. Zároveň pak budou vláčnější.

Stačí přitom přidat jednu lžíci majonézy, nemusíte se tedy obávat vlivu na kalorickou hodnotu pokrmu. Dbejte nicméně na to, aby majonéza byla co možná nejkvalitnější. Ideálně ta, kterou si sami vyrobíte doma. Uvidíte, že ten rozdíl ihned poznáte.

Míchaná vajíčka se dají vylepšit celou řadou způsobů. Je třeba si najít ten, který vám vyhovuje. Proto se nebojte experimentovat. Přípravu nad vodní lázní a majonézu už jsme zmínili. Standardní je také přidání šunky. Ovšem osvěžit je můžete také tím, že do nich nastrouháte tvrdý sýr, který se v nich rozpustí a dodá jim vynikající chuť. Pokud jde o koření, překvapivě dobře si tento pokrm rozumí třeba s chilli nebo estragonem.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marie Kaprasová
Marie Kaprasová
1 rok

Majonéza je olej a vejce… Vejce tam již jsou, a je tam už máslo… Když chci zhřešit, přidám trošku tekuté šlehačky… tučná tekutina zajistí krémovou konzistenci… a nikdy nezapomenu na čerstvě namletý pepř.

Kubo Švajdleník
Kubo Švajdleník
1 rok

Vajce sa dá robiť na vela spôsobov. Ja mám najradšej na masle,všade dávam rascu,korenie a sol až na tanieri . Nikdy neboli suché a sú asi topka. Keď mám viac času tak viem s cibuľou a droždím alebo slaninkou ale to už je bez masla. Robím na 95% len z prepeličích a chutí to geniálne

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

PANÍ VÁVROVÁ,PROSÍM,PŘESTAŇTE UŽ S TOU MAJONÉZOU!!! A JDĚTE DO KURZU VAŘENÍ PRO ABSOLUTNÍ ZAČATEČNÍKY!!! ALESPOŇ 2KRÁT!!!

Zdeněk Bouchal
Zdeněk Bouchal
1 rok

Já si je dělám klasické vajíčka akorát když je na zahradě snytklik nebo petržel tak si ji do toho přidám a este když mám doma slaninu tak taky záleží co je při ruce když pospíchám do práce a pak si este na to dám kečup

Já Já
Já Já
1 rok

Já tam dávám trochu mléka, pak jsou také skvěle krémové. A z koření čerstvý tymián.

Franta
Franta
1 rok

Míchaná vejce se dělají zásadně na másle s trochou soli,nic se do nich nepřidává a když je stáhnete včas z ohně,zůstanou vláčný. Není to žádná věda.

Nic víc
Nic víc
1 rok

Jak si nejvíce vychutnat míchaná tak že jen vejce spetka soli a trochu másla a nic víc. Já osobně sůl i bez soli. V životě by mě nikdy nenapadlo ,,ohřívat či smažit” majonézu s vejci nejsem prase

Luke
Luke
1 rok

A co kmín? Trocha kmínu dělá svoje 😋 😋

Tein
Tein
1 rok

Připomíná mi to slova klasika: “Vražte tam rovnou střepy! Břidílové.”

Last edited 1 rok by Tein
Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Na míchaná vejce je nutný rendlík nebo pánev,kousek másla,kvalitní vejce,vařečka a sůl. Nic víc. A jestli to vy neumíte, nedávejte rady o vaření!

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Nelen Nel

Souhlas! A ještě dodám – potřebuju čas. Protože když ráno spěchám do práce, mám čas tak akorát na kafe a častokrát snídám až v autě – takže míchaná vejce o víkendu a v týdnu je “jen” uvařím.