Co je nutné vždy udělat s míchanými vajíčky, ale nikdo to neví. Díky tomuto fíglu je budete mít nejlepší

Míchaná vajíčka jsou jedním z nejvděčnějších jídel. Kromě skvělé chuti mají také ideální výživové hodnoty. Oceníte je především ve chvíli, kdy nevíte, co uvařit, spěcháte, nebo si chcete užít výbornou snídani. Jak je ale udělat co nejchutnější, aby se všem strávníkům dělaly boule za ušima? Není to vůbec složité.

Správná konzistence

Skvělá chuť míchaných vajíček spočívá především v jejich konzistenci. Nesmí být ani příliš tekutá, ani přesušená. Cílem při jejich přípravě je jejich hebká a krémová konzistence. Existuje několik způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout. Někteří radí přípravu ve vodní lázni a neobvyklá je i jejich příprava v mikrovlnné troubě.

Základ je v přípravě

Příprava toho jídla by měla vždy začínat u rozklepnutí vajíček. Připravte si salátovou misku a metličku, případně můžete použít vidličku. Vajíčka opatrně rozklepněte. Buďte opatrní, aby se vám do misky nedostaly kousky skořápky. Poté začněte míchat. Nejste-li si jistí s množstvím vajec, použijte zlatý standard, který radí asi tři vejce na dospělou osobu. Připravujete-li pokrm pro své dítě, snižte jejich počet dle věku.

Dochucení

Krémovější chuti docílíte přidáním smetany, její množství ale nepřežeňte. Stačí polévková lžíce na dvě vajíčka. Přidejte je už při samotném šlehání. Je totiž důležité ji do vajec řádně zapracovat. Pomůže vám spojit žloutek s bílkem a celé jídlo bude působit celistvěji. Tento snadný fígl dokáže udržet dostatečné množství vláhy a zabránit, aby se míchaná vajíčka příliš vysušila.

Foto: Shutterstock

Vaření

Při jejich tepelné úpravě je zásadní především doba přípravy. Můžete zvolit vaření ve vodní lázni, které je sice delší, ale zaručí absolutně dokonalý výsledek, nebo přípravu na pánvi.

V prvním případě si připravte dva kastrůlky, do jednoho nalijte vodu a přiveďte k varu, do druhého, menšího, nalijte vaječnou směs. Míchejte asi deset minut pomocí vidličky, dokud nedocílíte požadované hustoty. Nakonec dosolte a opepřete. Rozhodnete-li se pro přípravu na pánvičce, nechte ji zahřát, přidejte menší množství másla a směs nalijte najednou. Poté bez přerušení míchejte. Dochucení si nechte, stejně jako v předchozím případě, až na konec.

Vhodné kombinace

Máte-li chuť na menší oživení, nelimitujte se pouze na samotná vejce. Skvělá je kombinace s jarní cibulkou nebo pórkem. Nezapomínejte ani na opečený chléb, na kterém vajíčka můžete servírovat. Dozdobte sušenými rajčátky a avokádem. Zajímavostí může být i čerstvé ovoce, které ale nedávejte přímo do „míchanice“ ale servírujte je na vedlejší misce. Vykouzlíte tak nezapomenutelnou snídani plnou chutí a vitamínů.

Foto: Shutterstock, zdroj: Le Figaro

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments