Co je třeba přidat do svíčkové, aby opravdu chutnala. Většina lidí to neví. Poradil šéf Pohlreich

Svíčková patří mezi klenoty české kuchyně. Kdo ji umí, je za boha. Většinou se nám nedaří trefit chuť a nejsme se svým výtvorem příliš spokojeni. To se ale dá snadno změnit. Šéf se pochlubil skvělým tipem.

Svíčková při svíčkách?

Už samotný název tohoto pokrmu je záhadou. Proč se tak vlastně jmenuje? Existuje mnoho teorií o původu tohoto jména. Jedny prameny ukazují na samotné maso, které je pro svou tenkou strukturu podobné svíčce.

Jiní milovníci vaření a kulinářské historie odkazují na tradiční večeři při svíčkách. Tato významná událost se děla jednou v roce a pořádali ji řezničtí mistři pro své učně. Co bylo na talíři asi netřeba zmiňovat – samozřejmě tento oblíbený pokrm.

Bez kořenové zeleniny?

Podoba svíčkové, jak ji známe dnes, odráží požadavky mlsných jazyků v průběhu času. V kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 není ani čárka o použití kořenové zeleniny. V té době se prostě do receptu nepoužívala. Dnes si naopak omáčku bez tohoto základu umíme jen těžko představit.

Co se naopak nemění je smetana, bobkový list, černý pepř a nové koření.

Foto: Shutterstock

Šéf tohle jídlo zrovna nevychvaluje

Obávaný šéfkuchař, který se nebojí říct otevřeně svůj názor, není velkým milovníkem tradičního českého pokrmu bohatého na chutě i vůně. O svíčkové prohlásil, že by se měla stáhnout z nabídek našich restaurací, protože se jedná o zastaralé jídlo. Později ale sám přiznal, že si ji občas sám dá, a také to, že nechybí ani na menu v jeho vlastní restauraci. Jeho vztah ke svíčkové ale rozhodně nezůstává příliš pozitivní.

Šéf přidává surovinu, kterou většina nezařazuje

Svérázný šéfkuchař, který přivedl k obrazovkám statisíce diváků, do svíčkové přidává jednu speciální ingredienci. Jedná se o hořčici. Dodá vcelku mdlému jídlu pořádný náboj. Do celého receptu dává jednu lžíci hořčice.

Až si příště budete chtít s chutí dát svíčkovou, nachystejte si 800 g pravé hovězí svíčkové, 50 g špeku, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celer, 1 cibuli, máslo, 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, citrónovou šťávu, 200 ml smetany ke šlehání, mléko, trochu hladké mouky, cukr a hořčici.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Mary
Mary
1 rok

Proti gustu…

Marie
Marie
1 rok

Svíčková mi nikdy nepřipadala jako sváteční jídlo, jen takové běžné. Znám jiná, lepší jídla, na kterých si pochutnám víc.

Katka
Katka
1 rok

No , to je velmi malo mrkvy a vela zeleru…do svieckovej mrkvy aspon 3 a a moja tajna ingrediencia je karamel…aspon z 3PL cukru…. svieckova bez pridaneho cukru je nevyrazna… a ak ju chcete este lepsiu, tak pridajte aj pochutkovu smotanu a bude dokonala a netreba potom ani horcicu alebo citron