Co musíte vždy přidat do sekané, aby byla chutná. Lidé na to zapomínají a výsledek je hodně špatný

Málokdo dá dopustit na sekanou. Její obliba v našich končinách je skutečně nevídaná. Dopřáti si ji přitom můžeme třeba jako oběd či večeři, ale také za studena coby dobrotu pro návštěvy. A kdo by si nakonec nevzal sekanou třeba na výlet?

Aby vám sekaná nepraskla

Kvalitní sekanou ale zase není taková legrace udělat, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud vám praská nebo ji máte vysušenou a v pekáči je spousta nehezkého výpeku, děláte něco špatně.

Je zažitou chybou, že sekaná snese všechno, v tomto případě myšleno maso. V první řadě byste měli sáhnout po skutečně kvalitní mletém mase. V žádném případě by to neměla být nějaká předpřipravená směs z obchodu, navíc ještě už okořeněná. To si můžete být jisti, že kupujete to nejhorší v nabídce. Optimální je pochopitelně jít k osvědčenému řezníkovi, který vám sekanou namele.

Teď už se dostáváme k přípravě. V rámci ní je nutné zajistit, aby vám sekaná nepraskla, protože to je vždy malér. Chuťově pak sice nemusí být špatná, ale nevypadá to dobře na talíři, kam stěží přenesete rozblemcané maso.

Důvodem, proč sekaná praská, je přílišné množství vzduchu, které obsahuje. Proto je třeba vznikající směs při kořenění důkladně promačkat a hotovou šišku párkrát oklepnou. Prostě s ní několikrát bouchněte.

Foto: Shutterstock

Potřebné chuťové fígle

Sekaná vám může prasknout i tehdy, když maso pečete na příliš vysokou teplotu. Proto je vhodné na to jít zlehka. Profesionálové si často vypomáhají tím, že sekanou před vložením do trouby potřou studenou vodou. Pokud to chcete vylepšit, můžete ji potřít i vaječným bílkem. Pak ji podlijte a každou hodinu a půl polévejte výpekem.

Do masné směsi nikdy nepřidávejte strouhanku. Naopak je nutné do ní dát staré rohlíky nebo housky. Nezapomeňte je předtím namočit v mléce. Pro správnou chuť je potřeba přidat také cibulku, kterou předtím osmahněte na troše slaniny. Sekaná je potom výrazně lepší.

Sekanou je třeba péct po celou dobu přiklopenou pokličkou, a to přibližně hodinu a půl, byť tady hodně záleží, jak velkou máte šišku. Posledních deset minut pečte s odklopenou poklicí a dodělejte pod grilem křupavou kůrku.

Sekaná si výborně rozumí zejména s bramborovou kaší.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments