Do Česka se dostala ostře závadná zelenina. Kupovali ji všichni. Okamžitě to vyhoďte, jinak neskončíte vůbec dobře

V poslední době o závadných potravinách v českých supermarketech už ani nestíháme psát. Najednou je toho tolik, že jen referování o každé jedné položce je náročné. Avšak je namístě tak činit, jelikož v tomto ohledu je nutné dát zákazníkům jasnou zprávu o tom, že něco nesmí konzumovat.

Jeden za druhým

V druhém sledu, a to se děje stále častěji, protože se o problémech dozvídáme s určitým zpožděním, kdy už třeba potravina není v prodeji, je dobré se dívat, kde dochází k potížím s jakostí a bezpečností produktů nejčastěji.

Bohužel, třeba oblíbený obchodní řetězec Kaufland má v tomto ohledu máslo na hlavě, jelikož Státní zemědělská a potravinářská inspekce tam v posledních týdnech a měsících nachází jeden případ za druhým.

Tentokrát je to obzvlášť závažné, jelikož jde o zeleninu, kterou kupuje naprosto každý, jelikož v České republice patří k základním potravinám. Je to červená paprika. A to by to nebyl Kaufland, aby ji nedovezl odněkud z Albánie, jelikož jí tam nakoupil pravděpodobně velmi výhodně.

Foto: Shutterstock

Přivezli to z daleka

Jak to dopadlo, vidíme právě teď. “Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v potravině potvrdil přítomnost pesticidu buprofezin v množství 0,029 miligramů na kilogram (mg/kg), což je přibližně třikrát více ve srovnání s povoleným množstvím dle příslušného právního předpisu,” konstatuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve své zprávě. Ukazuje se však, že vzorek byl odebrán již koncem loňského roku. Může to být ale upozornění alespoň na to, když uvidíte papriku z této země, že to opravdu není dobrá volba.

Čtěte také: Okamžitě vyhoďte tuto uzeninu. Češi ji kupovali ve velkém. Ovšem kdo to sní, skončí hodně zle

Nebylo by lepší nakupovat zeleninu od českých zemědělců, byť by byla o něco dražší? Opravdu je nutné honit haléřové položky a dovážet sem běžnou produkci kdoví odkud? Navíc, když ještě nedokáží ani zabezpečit její nezávadnost.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments