Do másla se budou přidávat červi. Aby se ušetřilo. Nepoznáte rozdíl, slibují výrobci

Podle řady odborníků je současná konzumace živočišných produktů naprosto neudržitelná. Na planetě totiž neustále přibývá lidí a tímto způsobem přestává být možné je plně všechny uživit, navíc s ohledem na to, abychom zcela nezhuntovali životní prostředí, o které se teď hodně hraje. V některých zemích například už začali s vybíjením krav, protože produkují příliš mnoho emisí.

Připravte se na změny

Toto je možné i díky tomu, že se objevují nejrůznější alternativy, jak se stravovat. Objevují se názory, že současná inklinace k živočišné stravě byla jen časově omezeným trendem, který se bude převracet. Stále častěji se mluví o příklonu k rostlinné stravě. Ostatně, tyto produkty už nabízejí třeba i fastfoody jako Burger King.

Velkým trendem současnosti je rovněž konzumace hmyzu. Skutečnost, že se vám to příčí, je pouze zažitou představou, která se jistě časem odbourá. Vědci už ostatně testují speciální máslo, ve kterém významnou část tvoří tuk vyprodukovaný rozemletím hmyzích larev.

Produkce takového tuku je více než snadná. Rozmixujete hmyz pomocí velkého mixéru a centrifugou oddělíte tuk, který by se dal připodobnit třeba právě k máslu. Nejde přitom o nějaké teoretické testy. Tento tuk byl nejen vyroben, ale byla z něj dokonce upečena buchta, která se pak podávala lidem. Ti měli za úkol říct, jak jim chutná a zda rozeznají rozdíl.

Foto: Shutterstock

Nechutná špatně

A došlo se k zajímavým závěrům. Pokud se použijí tři čtvrtiny másla a jedna čtvrtina hmyzího tuku, potom konzument nepozná vůbec nic. Teprve když tento tuk s máslem půl na půl, začínali zákazníci hlásit, že buchta chutná přeci jenom zvláštně.

Asi nepřekvapí, že výroba podobného tuku má velké výhody. Nepotřebujete totiž žádné velké pastviny nebo stáje, spotřeba vody je minimální a navíc nedochází k produkci emisí. Červi se navíc mohou snadno chovat v Evropě, a kdo ví, třeba starý kontinent najde v této komoditě něco, v čem by mohl do budoucna vynikat, když už si zlikvidoval svůj automobilový průmysl a jde tvrdě po tradičních zemědělcích.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav
jaroslav
8 měsíců

Můj názor neplatí pro všechny podnikatele,ale jen tým kterých se to týkaKdyž budou přidávat červy ať si to hajzlové žerou samy. A ještě názor na ceny. Výrobek který by například měl váži 15dkg váží 13 dkg který má vázžit 20dkg váží 18dkg atd.Jsou to ubožáci,co na to řect…..Jarda.

Lenka
Lenka
11 měsíců

Budeme si dělat máslo doma už peču chleba dělám sýry když to lidi nebudou kupovat tak to výrobce neprodaz

Martin
Martin
11 měsíců

Je to šialené. Okrem toho že hmyz a výrobky z hmyzu nie sú pre ľudí stráviteľné, tak sú extrémne škodlivé pre organizmus ( väčšie riziko vzniku rakoviny, zničená imunita, atď), k tomu výtrusy hmyzu. Nehovoriac že chovanie hmyzu na konzum je oveľa viac náročne, ako bežný dobytok, emisie to isté. Nehovoriac ak chcú aby sa hmyz množil musia takéto hmyzie farmy udržovať stabilnú teplotu po celú dobu ( vysoká energetická náročnosť).

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Martin

NEBUDE se to pridavat do levnych potravin, protoze zajemci o hmyz PLATI ZA HMYZ MNOHEM VIC, takze proc by vyrobce hazel perly svinim a jeste za par drobnych? Clanek jen vyvolava strach a vy uz se bojite!

Ja se spise desim toho, ze nejvetsi cesky vlastenec prodava ryzi tak drahou, ze na to nema ani vetsina petikolkaru! Z ceho pak maji zit ti chudaci, kdyz je nemilosrdne oholi z penez za obycejnou ryzi?

Martin
Martin
11 měsíců
Reply to  Josef

Ja sa nebojím, ja mám zlosť nad tým, čo robia. Kvôli zdraviu mňa, mojich rodičov a rodiny už viac ako rok pozorne sledujeme čo kupujeme. A to väčšinou sa snažíme nakupovať od lokálnych prvovýrobcov a výrobcov, u ktorých si kontrolujeme, že podobné svinstvá nerobia. Josef nebojte sa, oni si nechajú pre seba, bohatú vrstvu to kvalitné, organické mäso, normálne maslo a podobne. Biedni ľudia a nemalá časť bývalej strednej vrstvy v finále bude ďakovať za to, že si môže zobrať trochu toho umelého mäsa, alebo fajné maslo z hmyzu, aj keby za to zaplatila dva razi toľko, čo momentálne stojí… Číst vice »

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Martin

Pochop, ze cena hmyzu/hmyziho proteinu je tak vysoka, ze jen debil by ti to cpal do levnych potravin! Ty kecy o bohate vrstve a chudine si nech od cesty. Chudi NECHTEJI PRACOVAT ZA HODNE PENEZ, tak at jsou chudi! Mam osobni zkusenosti, napr. jak me poslal chudy clovek do pr.ele ze on nebude dojizdet vic jak 5km do prace a ze mu staci ta minimalni mzda 🙂 Na chudaky se vys.at, budou ti jen nadavat. Kdyz se ti nahodou podari nejakeho zamestnat/dohodit lepsi praci, hned jak vznikne nejaky problem, bude to tva vina, nebo zacne krast a ty budes za… Číst vice »

Last edited 11 měsíců by Josef