Do míchaných vajec je nutné přidat tajnou přísadu. Češi o tom neví, a tak to moc dobře nedopadá

Míchaná vejce každý dělá tak trochu po svém. Někdo na oleji, jiný na másle, někdo vyšlehá vejce do hladka, někdo vůbec, někdo přidává speciální ingredience jako sýr, česnek nebo houby, jiný jede klasiku bez přísad.

Abyste objevili ta nejlepší míchaná vejce, nesmíte se bát experimentovat. Dnes si můžete umíchat recept našich babiček.

Co si nachystáme?

  • 1 cibuli
  • 50 g šunky
  • pažitku
  • 2 vejce
  • 1 polévkovou lžíci hořčice
  • olej

Jak na babiččina míchaná vejce?

Cibulku nakrájíme najemno, šunku pokrájíme na kostičky a pažitku nasekáme. Vejce klepneme do misky, osolíme, opepříme a mírně vyšleháme (každý podle svých preferencí). Rozpálíme pánev, pak na ni nalijeme trochu oleje, dáme restovat cibulku.

Jakmile zesklovatí (nesmí být hnědá), přisypeme šunku a společně lehce opečeme. Přilijeme vejce, poctivě mícháme, nakonec přidáme pažitku a hořčici a v pravý čas vajíčka odstavíme.

Foto: Shutterstock

Zajímavá fakta o míchaných vejcích

  • Míchaná vejce na americký styl bývají schválně podávána hrudkovitější než třeba vejce v anglickém stylu, tam se dbá na hedvábnou konzistenci.
  • Klasický francouzský způsob je celkem náročný, trvá 40 minut a vejce se dělají v dvojitém kotli, odměnou jsou pak ještě provzdušněnější a krémovější vejce.
  • Staří Římané jsou první, kteří zdokumentovali míchání vajec.
  • Už v toskánské kuchařce Libro de la Cocina ze 14. století se píše: „O smažených, pražených a míchaných vejcích je toho známo tolik, že o nich není nutné mluvit“.
  • V 17. století ve Francii přišla do módy vejce míchaná s ovocnými šťávami, odtud se vyvinul dnešní lemon curd.
  • V roce 2019 v Kolumbii byla připravena největší porce míchaných vajec na světě zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Vejce vážila 3,112 kg, použito bylo 59 758 vajec, dále mléko, cibule, česnek a máslo. Pánev, na které vejce připravili, byla 12 metrů dlouhá, 4 m široká a 70 cm vysoká.

Foto: Shutterstock, zdroje: youtube.com, guinnessworldrecords.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milada Beránková
5 měsíců

Hořčici? Strčte si to do kanónu.No a kde je ta přísada o které blbí Češi neví a pak zmastí i tak jednoduché jídlo jako jsou míchaná vajíčka?Nezmastil někdo náhodou tento článek?Nemá to být hrozně tajemná a úplně zbytečná smetana?

Chřenovák
Chřenovák
5 měsíců

Která je to ta tajná přísada Hanko ?

Helena
Helena
5 měsíců
Reply to  Chřenovák

Ježiš vždyť to psala že je ingredience TAJNÁ a když je tajná tak je tajná.Na její zveřejnění musíte mít povolení od BIS, kontrarozvědky a dalších potentátů.

Karel
Karel
5 měsíců

A kde je ta tajná přísada? Tu tam Hanka zapomněla napsat! (:-)))