Do mletých řízků je nutné přidat jednu věc. Věděly to už naše babičky, ale pak se na to zapomnělo

Máme pro vás jeden speciální trik, který využijete při přípravě mletých řízků. Jde o starodávnou úpravu, která využívá sílu jedné z bylin rostoucích ve volné přírodě. Už jste do masa někdy zkoušeli přidat bršlici?

Bršlice nebo také kozí noha

Bršlice, jinak též kozí noha, je rostlina, kterou můžeme potkat dost často – na okrajích lesů, pod stromy, na zahradách, ale třeba i ve škarpách. Má drobné bílé kvítky, díky kterým je snadno rozpoznatelná. V některých oblastech se můžete také setkat s označením kerhák nebo husí packa.

Většina lidí ji vnímá jako obtížný plevel, ale pravda je, že jde o léčivou a velmi prospěšnou rostlinu. Od nepaměti se její oddenky a listy sbíraly a používaly se při léčbě onemocnění močového ústrojí nebo při zánětech, neboť má silné antibakteriální a antiseptické účinky. Organismu prospěje i značný obsah vitaminu C v rostlině.

Bršlice v kuchyni

Dnes se s bršlicí setkáváme na talíři jen málokdy. Někdy možná její listy můžete objevit ve speciálních salátech či v zeleninové polévce.

Nasekané listy můžete přidat například i do nádivky, ve které udělá velmi zajímavou chuť. Chuť bršlice je obecně zajímavé téma. Tím, že ji už nejsme zvyklí jíst, nám bude jejích chuť připadat značně specifická. Lidé, kteří ji ochutnají, mají problém ji přirovnat k čemukoli známému. Pokud se ji tedy naučíte přidávat do pokrmů, budou vašim hostům chutnat až exotickým dojmem.

Foto: Shutterstock

Bršlice v mletém řízku

Vyzkoušejte, jak chutná mleté maso v kombinaci s bršlicí! Do namletého a dochuceného vepřového masa přidejte jedno vejce, 250 ml smetany a hrst nasekaných listů bršlice a na závěr hrst strouhaného sýra. Maso obalte v trojobalu a dejte smažit. Řízky budou jemné, díky obsahu smetany, a zároveň specificky štiplavé díky přidané bršlici.

A jako bonus můžete své hosty nechat hádat, čím jste tuhle českou klasiku tak originálně vylepšili!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

“Do namletého a dochuceného vepřového masa přidejte jedno vejce, 250 ml smetany a hrst nasekaných listů bršlice a na závěr hrst strouhaného sýra.”

Toho namletého a dochuceného vepřového masa má být asi taky hrst? A dochucené dochutíme…

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Už vidím v živých barvách,jak vßechny městské hospodyňky vědí,co to je,jak to vypadá. A hlavně,za kterým městským rohem ji najde. Určitě jim poradíte,že?

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Nelen Nel

Poradí jim Google. Zde přece musí zůstat místo na reklamy 🙂