Do svíčkové musíte přidat klíčovou věc. Češi to pořád netuší, nahlas to musel říct sám Pohlreich

Je to s podivem, ale svíčková se v České republice těší stále nemalé popularitě, přestože jde o staré jídlo našich babiček a dnes už jsou trendy přeci jen někde úplně jinde. Že by tento pokrm měl nějaké správné výživové hodnoty a bylo vhodné si ho dávat třeba k obědu a pak jít zase pracovat, o tom se rozhodně mluvit nedá.

Chce to péči

Přesto ale mají lidé svíčkovou omáčku stále velmi rádi. Bohužel ji připravují pořád postaru, jako se to dělalo před nějakými 200 lety. Dnešní chutě už jsou ale přeci jen vytříbenější, a tak je potřeba se zamyslet nad tím, jak tento pokrm připravujeme.

Nepříliš lichotivě se o svíčkové v minulosti vyjadřoval i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který ji však nakonec přeci jen vzal na milost a začal ji ve svých podnicích tu a tam nabízet. Nedělá ji ale podle původních receptů, nýbrž jde s dobou a do pokrmu přidává zajímavé suroviny. Potom totiž chutná o poznání lépe a snese konkurenci s jinými jídly.

Bohužel Češi na to pořád neslyší a důležitou přísadu do svíčkové zapomínají dávat. Nejde o nic jiného než o hořčici, která s jídlem udělá doslova divy. Díky němu je potom svíčková výraznější a má také jemnější chuť. Sami si odpovězte na otázku, zda tuto potravinu do omáčky přidáváte.

Foto: Shutterstock

Co je všechno třeba přidat

To ovšem není zdaleka všechno. Podle Pohlreicha je třeba dávat do svíčkové také správný mix koření. Opomenout nesmíte nové koření, bobkový list a černý pepř. Pouze tímto způsobem docílíte skutečně zajímavé chuti a nevytvoříte jen další kejdu s knedlíkem, jak tomu tak v případě svíčkové v českých domácnostech často bývá.

Možná si říkáte, že svíčkovou zvládne každý, ovšem na určité úrovni se stává poměrně složitým jídlem. Odbýt ji dokáže každý, ale udělat správně opravdu málokdo. Jde totiž také o to, jakým způsobem se postaráte o maso. To je totiž třeba správně prošpikovat a zeleninu potom dobře podusit.

Čtěte také: Do guláše se nesmí přidat jedna věc. Češi to ale netuší a pořád ji tam cpou. Potom nestojí za nic

Dle šéfkuchaře se svíčková neobejde bez těch nejlepších surovin. Lidé mají tendenci koupit v supermarketu to nejlevnější hovězí maso a něco se s ním potom pokouší vyvádět. Tak to ale nikdy nebude fungovat. Pro dobrý kus hovězího si zajděte raději k řezníkovi. Překvapivě důležitá je také kvalita zeleniny, kterou si obstarejte ideálně někde, kde se prodává přímo ze dvora.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
1 měsíc

Zda se ze autor nemá absolutně žádní šajn jak se svíčková připravuje a hořčice patří mezi základní prvky jako tymián a cukr a královská zelenina. Ale hlavně něco napsat i když totálně mimo.

Ivana Krumpochova
Ivana Krumpochova
1 měsíc

Dobrý den.Ja teda dávám do svíčkové celý život hořčici.Pripada mi , že někdy pan Poleraich dělá z lidí debili.Dost lidí ví,že tam hořčice patří.