Dokonalá finta, jak zamezit připékání palačinek. Pánev stačí potřít jednou věcí

Možná i vám se stalo, že jste se těšili na skvělé palačinky ke snídani nebo k večeři a místo nich jste dohledávali návod, jak si připravit císařský trhanec.

Bohužel žádný recept na nelepivé palačinky neexistuje, existuje ale několik rad, jak potrhání palačinek předejít. Všechny recepty totiž mohou způsobit, že se vám palačinky při obracení zničí. 

Žádný cukr do těsta

Náchylnější k přilepení je těsto s vysokým obsahem cukru, protože ten při kontaktu s teplem karamelizuje a karamel lepí. Takovým receptům se vyhýbejte, protože palačinka cukr nepotřebuje. Hotovou si ji podle chuti dosladíte sami.

Základem je dobrá pánev a málo tuku

Vyberte si pokud možno co nejnižší a nejtěžší pánev s nepřilnavým povrchem. V pánvi s nízkým okrajem se vám budou palačinky lépe obracet a u lehkých je riziko, že se budou zahřívat nerovnoměrně a nerovnoměrně by se pak smažilo i vaše těsto.

Pánev opláchněte, osušte a její dno i boky potřete olejem případně přepuštěným máslem. To zvládne vysoké teploty, aniž by se přepalovalo a dodá vašim palačinkám úžasnou chuť. Pod každou další palačinku přidejte 1 – 2 lžičky nového tuku.

Dodržujte recept

Hořák nastavte na střední teplotu, počkejte, až se pánev s olejem dostatečně rozehřeje a nalijte do ní těsto. Horká pánev těsto z vnější strany rychle zatáhne a nedovolí mu se k ní přilepit.

Raději se držte se striktně receptu. Číhá na vás totiž několik nebezpečí. Pokud dáte málo mouky, těsto bude řídké, nalepí se ke dnu pánve a bude takřka nemožné takovou palačinku otočit. Pokud přidáte víc vajec, vaše palačinky budou tvrdé a nebude možné je zavinout. A o cukru už jsme mluvili.

Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte palačinky podle receptu, který nikdy nezklamal

Ingredience:

  1. 1 l mléka
  2. 50 dkg hladké mouky
  3. 4 celá vejce
  4. čajová lžička skořice
  5. špetka soli

Postup:

  1. Do mléka přidejte všechny ingredience a ručním šlehačem důkladně promíchejte.
  2. Nechte 20 – 30 minut odležet a potom těsto smažte na řádně rozpálené pánvi s troškou oleje, který rozetřete papírovou utěrkou, aby v něm palačinka neplavala.

Možná je ten trik ve skořici, tu tam přidávala moje babička a nikdy se nepřilepila ani ta první palačinka.

Obracejte je až ve chvíli, kdy celý jejich lesklý povrch zmatní a začnou se na něm tvořit bublinky. Je to známka, že těsto už není syrové.

K obracení používejte raději nekovovou obracečku, ať si nepoškrábete dno pánve. Příště by se vám mohly palačinky lepit právě k těmto oděrkám. Také je nikdy nesmažte na nové pánvi, nechte ji nejdříve trochu se zapracovat.

Potřete dno pánve syrovou bramborou

Pokud by vám žádná z těchto rad nepomohla a pořád byste museli snídat trhanec, potřete nejprve dno pánve rozkrojenou syrovou bramborou. Tak to prý dělávaly naše babičky a to byly nějaké kuchařky.

Palačinky si můžete nasmažit dopředu, dát je zamrazit a příště budete mít snídani bez práce. Po usmažení je nechte vychladnout, oddělte od sebe pečícím papírem, vložte do sáčku a dejte do mrazáku. Rozmrazit je můžete buď v mikrovlnné troubě nebo na nepřilnavé pánvi už bez tuku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Pánev je nejlepší potírat kůží ze špeku a palačinky obracím zásadně “ve vzduchu”.

Luboš
Luboš
1 rok

Žádný olej na pánev, žádnou papírovou utěrkou olej neroztírat, ale dát olej do těsta. A je vyřešeno.